Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Här åker flest fartsyndare dit

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-04

”Kör full kapacitet året runt”

I sommar kommer 60 000 svenskar köra för fort – och åka dit.

Här är vägarna där polisens kameror fångar flest fartsyndare.

– Vi kommer inte dra ner på vår verksamhet under sommaren. Vi kör full kapacitet året runt, säger Anders Drugge på Polisen.

Sommaren är här. Snart ska hundratusentals semesterfirare ut på vägar. Drygt 60 000 av dem kommer fångas av polisens fartkameror för att de kört för fort.

– Merparten kör en till tolv kilometer i fartöverträdelse och får mellan 1 500 till 2000 i böter, säger Anders Drugge, sektionschef på atk-sektionen vid Rikspolisstyrelsen.

Påverkas av antalet mätstationer

Och det är i Västerbotten flest åker dit. På sträckan E 4 Lillåbron - Bygdeå har 1 819 personer tagits för fortkörning mellan januari och april 2010. Men enligt Drugge beror inte det på att norrlänningarna kör fortare än övriga svenskar.

– Hur många som åker dit påverkas av hur många mätstationer man har och hur hög trafikintensiteten är. Det jag kan säga är att vi inte kommer att dra ner på vår verksamhet under sommaren. Vi kör full kapacitet året runt, säger han.

Oroande utveckling

Trafikverket (före detta Vägverket) räknar med svarta månader på de svenska vägarna. På sommaren, då trafiken ökar, stiger dödsolyckorna markant.

– Under juni, juli och augusti omkommer 40-45 personer per månad i trafiken, vilket kan jämföras med 20-25 per månad under vintern, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Trafikverket och fortsätter:

– Det här är en oroande utveckling. Många är inte vana att köra så långa sträckor. Det sker många allvarliga olyckor på lördag och söndag morgon. Oftast är det alkohol inblandat.