Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

10 miljoner åt den som fångar Gaddafi

Uppdaterad 2011-08-25 | Publicerad 2011-08-24

Män ur rebellstyrkorna på Tripolis gator i dag.

Gaddafis styrkor slåss fortfarande i Tripoli.

Samtidigt fortsätter jakten på diktatorn – nu har rebelledarna utfäst en belöning på motsvarande 10 miljoner kronor åt den som fångar eller dödar honom.

Under onsdagen har fyra italienska journalister kidnappats, och två franska skadats.

”Vi hittade honom i ett tunnelsystem”, berättar rebellerna för Aftonbladets team när de visar upp en ung fånge.

Kampen om Tripoli är inte över. Den gamla regimen kontrollerar fortfarande flera platser i södra delarna av staden. Tidigare i dag besköt Gaddafis trupper det gamla högkvarteret Bab al-Aziziya. SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Marco Nilsson var nära att träffas när de lämnade högkvarteret, rapporterar SVT. De klarade sig dock utan skador.

Belöning på Gaddafi

Strider rapporteras också från flygplatsen utanför Tripoli, och från Rixos Hotel, där Gaddafi-trogna trupper höll 35 utländska journalister fångna. Vid 17-tiden hade rebellerna lyckats erövra hotellet och journalisterna var fritagna.

Alla undrar fortfarande var Gaddafi befinner sig. Rebelledarna tror att diktatorn är kvar i Tripoli. Samtidigt rapporterar The Guardian att en rebellstyrka rycker fram mot Sirte, som fortfarande är ett starkt fäste för Gaddafis män.  Enligt tidningen är trupperna nu bara ett par mil från Sirte. Det spekuleras också i att det är där Muammar Gaddafi och hans söner befinner sig – och att de lyckats fly Tripoli med hjälp av tunnelsystemet under staden.

Mustafa Abdul Jalil, övergångsrådets ledare lovar nu amnesti åt den eller de i Muammar Gaddafis närmast krets som fångar eller dödar honom. Rebellerna har även utlyst ett pris på Gaddafis huvud; 2 miljoner libyska dinarer, ungefär 10 miljoner kronor, enligt Telegraph. Pengarna doneras av två affärsmän på rebellernas sida.

– NTC stödjer initiativet från företagare som erbjuder två miljoner dinarer till den som fångar Muammar Gaddafi, död eller levande, sade Mustafa Adbul Jalil till Reuters.

Fyra journalister kidnappade

Under onsdagsmorgonen kidnappades fyra italienska journalister i västra Libyen. Journalisterna ska ha först bort i Zawiya i västra Libyen, enligt Sky News. Kidnappningen bekräftas av Italiens utrikesminister.

Den italienska konsuln i Benghazi, Guido De Sanctis, säger att journalisterna, som kommer från tre olika tidningar, hålls fångna i ett hus i Tripoli, enligt nyhetsbyrån Ansa.

En av journalisterna har tillåtits att ringa flera samtal, vilket enligt Sanctis är ett "gott tecken".

Kidnappningen skedde dagen innan rebellrörelsens näst högste ledare Mahmud Jabril ska möta premiärminister Silvio Berlusconi i Milano.

Dessutom skadades två franska journalister under strider i närheten av Gaddafis högkvarter på onsdagen, men ska ha fått vård.

Många legosoldater gripna

Under eftermiddagen strömmade det in rapporter om gripna legosoldater i Tripoli. De inhyrda krigarna tycks utgöra en väsentlig del av det som återstår av Gaddafis armé. Aftonbladets Erik Wiman och Jerker Ivarsson är på plats i Tripoli, och bevittnade i dag flera transporter med tillfångatagna legosoldater.

Så här skriver Erik Wiman i Libyenbloggen:

”Ytterligare en fångtransport passerar checkpointen där vi står. En ung man ligger i baksätet med brutet ben.
– Vi hittade honom nere i ett tunnelsystem. Vi är därnere nu för att jaga ut alla.
Jag frågar vad som kommer att hända med fångarna och får svaret att de ska stå till svars för vad de har gjort mot Libyens folk.”