Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Mohamed krockade – kan ha räddat liv

Publicerad 2011-08-20

En trafikolycka utanför Oslo försenade Anders Behring Breivik på hans väg till Utøya. Det kan ha räddat liv.

– Nu är jag glad att jag krockade, säger Mohamed till VG.

En bilolycka inträffade på E18 utanför Oslo klockan 14.19 fredagen den 22 juli. Den orsakade stillastående biltrafik – köer som kan ha räddat liv.

Klockan 14.18 svänger Muhamed ut på E18 från Oslo i sin budbil. I lasten har han tv-apparater som ska levereras i Drammen. Det har regnat, och i en vattenpöl förlorar han kontrollen över bilen.

– Nu går det åt helvete, tänker 20-åriga Mohamed.

Uppröjningsarbetet tar tid

Sedan börjar bilen snurra och kastas in i vägens mitträcke. Det rinner bensin från bilen, och någon drar bort Mohamed från vraket. Han har klarat sig.

Uppröjningsarbetet efter olyckan tar tid, och det bildas långa köer i trafiken. Fast i bilköerna sitter Anders Behring Breivik. Han har precis detonerat en sprängladdning i Oslo, och nu är han på väg för att utföra en massaker på Utøya.

Trafiken gjorde honom först försenad in till regeringskvarteret – det ledde till att bara 190 av de 1 600 som arbetar där fanns kvar i byggnaden när bomben smällde klockan 15.25. Nu är han försenad till den andra delen av sitt attentat.

– Han har sagt att han fick problem med tiden för att han var ensam. Han har nämnt hantering av fordon och Oslo-trafiken, har åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby tidigare sagt till tidningen Aftenposten.

Breivik blir rädd att köerna beror på att polisen har spärrat av vägen och väljer att köra flera omvägar ut till ön.

”Glad att jag krockade”

Mohamed berättar för VG att han förstod efter några dagar att det var hans bilolycka som alla pratade om – bilolyckan som hade gjort massmördaren försenad.

– Nu är jag glad för att jag krockade. Om det gjorde att någon överlevde, så var det det bästa som kunde hända. För det gick ju dessutom bra för mig, säger han till VG.

Innan Breivik hinner fram till Utøya har Norges förra statsminister Gro Harlem Brundtland både hunnit hålla sitt tal och lämna ön. Ungdomarna hinner skingras efter att de har lyssnat till talet, de sprider sig nu över ön.

– Jag har tänkt på Gro. Jag är väldigt glad över att det gick bra för henne. Men allt det andra är fruktansvärt, säger Mohamed till VG.