Arkelsten: Jag behöver förändring

Uppdaterad 2012-04-21 | Publicerad 2012-04-20

Sofia Arkelsten (M) slutar som partisekreterare efter bara ett och ett halvt år.

Nu kommenterar hon själv beskedet.

– Jag har bestämt mig och jag behöver förändring, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Kent Persson.

I morse meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att Moderaterna byter partisekreterare. Sofia Arkelsten slutar på sin post efter bara ett och ett halvt år. I hennes ställe kliver nu Kent Persson, kommunalråd i Örebro, in. Han sitter även med i Moderaternas partistyrelse.

Fredrik Reinfeldt ville inte gå in på detaljer om varför Arkelsten nu lämnar.

– Hon slutar, det är jag och Sofia överens om. Sofia önskar en ny inriktning på sitt liv, sa han på morgonens pressträff.

”Dags för förändring”

Sofia Arkelsten ville på fredagen inte låta sig intervjuas, men gav några skriftliga kommentarer till TT.

– Det är dags för förändring och förnyelse också i mitt liv. Och jag vill gärna arbeta med andra politiska frågor. Därför lämnar jag i dag uppdraget som partisekreterare, skriver hon.

Hon vill i uttalandet inte ge någon förklaring till att hon avgår:

– Det har varit ett mycket roligt jobb. Jag är stolt över vad vi hittills har genomfört. Men jag har mina skäl och jag återkommer om det politiska. Jag har bestämt mig och jag behöver förändring, skriver hon i uttalandet till TT.

Anklagades för historieförfalskning

Sofia Arkelsten valdes som partisekreterare i oktober 2010 när hon efterträdde Per Schlingmann. Innan dess hade hon varit miljöpolitisk talesperson för Moderaterna.

Hon har varit i blåsväder vid flera tillfällen, bland annat under arbetet med M:s nya partiprogram.

Där slogs fast att partiet, som i början av 1900-talet hette Allmänna valmansförbundet, historiskt haft en betydande roll i arbetet för fri och lika rösträtt i Sverige, något som Arkelsten försvarade offentligt. Efter kritik om historieförfalskning tog hon senare tillbaka sitt uttalande.

ANNONS