Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nio av tio fulla förare är män

Publicerad 2011-12-25

ONYKTRA MÄN KÖR  ”Det är kusligt att se så stora skillnader i mäns och kvinnors beteende”, säger Magdalena Andersson, riksdagsledamot (M).

Sätter du dig bakom ratten trots att det slank ner både julöl och snaps i går?

Då är du alldeles säkert en man.

Färsk statistik från Riksdagens utredningstjänst, RUT, visar att nästan nio av tio som har dömts för rattfylleribrott de senaste fem åren är män. Siffrorna bygger på uppgifter från Brottsförebyggande rådet och inkluderar domar för rattfylleri, grovt rattfylleri eller drograttfylla 2006-2010. Bara elva procent av de dömda är kvinnor.

– Efter att den nya sjöfyllerilagen infördes visade det sig att 94 procent av dem som hade åkt dit var män. Det gjorde att jag ville kolla hur det ser ut på vägarna också, säger Magdalena Andersson, M:s gruppledare i riksdagens civilutskott.

21 000 personer

Hon konstaterar att det är precis likadant där.

– Det är män, män trots att det i princip är lika många kvinnor som män som har körkort.

Förra året dömdes drygt 21 000 personer för att ha kört bil påverkade av alkohol eller droger. Nästan 19 000 av dem är män.

– Nu är det jul och många människor är ute på vägarna samtidigt som det kan slinka ned en julsnaps här och något annat där. Vi vet vem som sätter sig bakom ratten och vem som avstår.

Mer forskning

Magdalena Andersson kommer att lyfta fram de alarmerande siffrorna i sitt eget parti. Någon lösning har hon inte i dagsläget.

– Kanske är det mer forskning och alldeles säkert mer diskussion om de här frågorna i samband med körkortsundervisningen, säger hon.

Efter den första januari 2012 införs en ny lag som gör det möjligt att avtjäna sitt straff med bibehållet körkort och alkolås.