Mikael Damberg i Lövfens ställe

Publicerad 2012-06-13

VIKARIERADE. Mikael Damberg (S) ersatte partiledaren Stefan Löfven i partiledardebatten.

Mikael Damberg (S) gjorde debut i partiledardebatten och gick till attack mot regeringen direkt.

Men mothuggen från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var hårda.

– Socialdemokraterna vill minska drivkrafterna på arbete och satsa miljarder på bidrag, säger statsministern.

Under dagens partiledardebatt i riksdagen fick statsminister Fredrik Reinfeldt möta sin fjärde S-företrädare i kammaren på mindre en 18 månader. Efter att Mona Sahlin avgick har Håkan Juholt passerat revy och lämnat plats för Stefan Löfven.

Pratade med Sjöstedt

Men eftersom Löfven saknar riksdagsplats får han inte medverka i debatterna. I hans ställe gjorde gruppledaren Mikael Damberg debut som hans ersättare. Under morgonen hade S lanserat ett nytt förslag om obligatorisk sommarskola. Innan debatten hade Damberg pratat ihop sig både med sin partiledare Stefan Löfven och tagit ett snack med Jonas Sjöstedt (V).

”Var lite spänd”

Damberg inledde med att gå till attack mot regeringen för nedskärningar i skolan och hävdade att Reinfeldt & Co nu står paralyserade i en tid av massarbetslöshet.

Efteråt var Damberg nöjd med sin insats.

– Det känns bra. Jag fick fram det jag ville prata om, jobben och skolresultaten och att vi måste göra investeringar för att vända den här utvecklingen. Nu är jag lite trött. Jag hade förberett mig mycket och var lite spänd.

”Bra samarbete”

Mikael Damberg menade att S fick debatten dit man ville.

– Vi lyckades få debatten att handla om kunskap och arbete och fick regeringen att framstå som ganska trött.

Hur ser du på risken att det blir ett dubbelkommando mellan dig och Stefan Löfven?

– Jag ser ingen sådan risk alls. Vi har ett väldigt bra samarbete och träffas väldigt regelbundet i partiledningen. Där pratar vi inte om aktuella frågor utan om långsiktig strategi, hur vi måste utvecklas oss för att bli starkare och bättre 2014.

Reinfeldts fokus på Europa

Även statsminister Fredrik Reinfeldt var nöjd med debatten. I sitt anförande fokuserade han på den växande krisen i Europa.

– Det är väldigt oroligt i Europa, väldigt mycket kommer påverkas i närtid av hur det grekiska valet går på söndag, G20-mötet kort därefter och det kommande toppmötet i slutet av juni.

– Det kommer till slut beröra vanliga svenskars vardag. Det kommer påverka räntor, förutsättningar för jobb och efterfråga. Det var viktigt att föra fram det.

”Oppositionen splittrad”

Han var också skarp i sin kritik mot de fyra oppositionspartierna, som enligt Reinfeldt är djupt splittrade.

– Debatten blev en illustration av det nya läget i svensk politik. Vi har fyra partier som bär regeringsmakten och ställs till svars för det, det är ingenting konstigt med det. Men sedan har vi fyra partier som vill ha makt men inte dela den med någon annan och som företräder långtgående och stora förändringar av Sverige som de pratat om hör i dag.