Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Maktkamp om ny ordförande i LO

Publicerad 2012-05-09

Valberedningen skulle gett besked för två veckor sedan

Huvudkandidaterna är Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i ABF och Tobias Baudin.

Drygt två veckor återstår till LO-kongressen där Wanja Lundby-Wedins efterträdare ska väljas.

Men låsningarna mellan storförbunden Kommunal och IF Metall försvårar valet av en ny ordförande.

– Det kärvar i diskussionerna, säger valberedningens ordförande Hans Tilly.

Fredagen den 25 maj, om drygt två veckor, inleds LO:s kongress i Folkets Hus i Stockholm. Under den tre dagar långa samlingen ska ombuden bland annat välja en ny ordförande efter Wanja Lundy-Wedin, som slutar efter tolv år på posten.

Baudin eller Thorwaldsson?

Striden står mellan fyra kandidater som nominerats av de olika LO-förbunden. Två av dem har överlägset starkast stöd. Det är Tobias Baudin, som bland annat har stöd av det största förbundet, Kommunal, där han själv är vice ordförande. Mot honom står Karl-Petter Thorwaldsson, i dag ordförande i ABF. Han har en bakgrund inom IF Metall, som är ett av förbunden som stödjer honom.

Baudin har stöd av en majoritet av ombuden på kongressen, men Thorwaldsson ligger inte långt efter. I sista stund har Transport ställt sig bakom Thorwaldsson, vilket gjort att matchen hårdnat ytterligare.

Drar ut på tiden

I slutet av april var det tänkt att valberedningen, som leds av Byggnads ordförande Hans Tilly, skulle komma med sitt förslag på den som ska ta över på den mäktiga posten. Men eftersom LO:s 14 medlemsförbund, och då framför allt Kommunal och IF Metall, haft så svårt att komma överens om en kandidat att enas kring, sköts beskedet upp till mitten av maj. Aftonbladet kan nu avslöja att även inte heller denna tidsgräns kommer att hållas.

– Vi försöker att hitta lösningar så att vi ska kunna få fram ett förslag som är enhällig, men vi har en bit kvar, säger valberedningens ordförande Hans Tilly.

Bara två veckor till kongressen

Enligt Tilly finns det nu ingen tidsgräns för valberedningens besked, trots att det bara återstår drygt två veckor till kongressen.

– Nu går dagarna fort. Vi trodde att vi skulle vara klara vid den här tiden. Men det har kärvat till i våra diskussioner. Vi vill undvika en öppen strid mellan kandidater på kongressen. Då måste vi försöka hitta något som alla kan ställa upp på, säger han.

Enligt Aftonbladets källor är läget i diskussionerna rejält låsta och just nu pågår en maktkamp mellan framför allt Kommunal och IF Metall. I tisdags träffade alla förbundsordföranden valberedningen. Efter mötet hade man inte kommit närmare någon kompromiss.

– Det finns en majoritet för Tobias Baudin, om man räknar till antalet ombud. Men IF Metall och de andra ger sig inte. Det handlar om prestige. De har lanserat en kandidat och är vana vid att vinna den typen av frågor, säger en källa.

Kamp om makten

En orsak till att flera förbund, däribland IF Metall, inte vill acceptera Tobias Baudin, är att även hans föregångare Lundby-Wedin också kom från Kommunal. Från den andra sidan anser man att IF Metall redan har mycket makt, eftersom deras före detta ordförande Stefan Löfven nu är partiledare i Socialdemokraterna och att förbundet sätter lönenormen i avtalsrörelsen.

Förutom en ny ordförande ska även en ny vice ordförande och avtalssekreterare väljas. Enligt vad Aftonbladet erfar är Kommunal öppna för att låta IF Metall och de andra förbunden som stöttar Thorwaldsson få ett större inflytande över de andra posterna om de accepterar Baudin. Men fortfarande är läget rejält låst.

Ingen tidsram

Enligt Hans Tilly har valberedningens arbete försvårats av att två mäktiga förbund stöttar varsin kandidat.

– Det är ett problem. Vi måste försöka hitta ett fungerande lag i LO-toppen. I en kompromiss så kan vi spela med de andra posterna. Just nu har vi ingen tidsram, utan jobbar för att bli klara innan kongressen, säger han.

Om de båda kandidaterna väljer att stå kvar, kan det bli aktuellt med en öppen omröstning på LO-kongressen. Men enligt vad Aftonbladet erfar är de få inom förbunden som tror att det kommer gå så långt, då LO skulle riskera att skadas av öppna splittringar.

Kan bli annan kandidat

Enligt Aftonbladets källor riskerar dessutom låsningarna bland förbunden att leda till att varken Baudin eller Thorwaldsson väljs. Det skulle kunna bana väg för en annan, ännu okänd kandidat. Här nämns namn som Per Bardh, som i dag är avtalssekretare i LO och Per Olof-Sjöö, ordförande i GS.

Förutom de två huvudkandidaterna har även riksdagsledamoten Helén Pettersson (S) och Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg nominerats till posten som LO-ordförande.