Pengar till sjukvård göder byråkrater
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-28
Regeringen satsar miljarder på att öka personaltätheten i välfärden – men pengarna göder byråkraterna.
Det visar en ny studie från Timbro.
I samtliga Sveriges län har gruppen byråkraterna vuxit tre gånger så snabbt som antalet välfärdsarbetare.
I dag presenterades studien ”Byråkratexplosionen” från tankesmedjan Timbro. Rapporten har tittat på vilka personalgrupper inom kommun och landstings som prioriterats när sysselsättningen ökat under 2000-talet.
Nästa år kommer även regeringen att satsa 17 extra miljarder för att öka just personaltätheten inom välfärden.
Men studien visar att det inte finns några garantier att pengarna kommer uppnå sitt syfte – istället göds bara byråkratin.
Byråkraterna ökar snabbare
Sedan 2001-2007 har sysselsättningen inom skola, vård och omsorg ökat med 9 procent.
Men under samma tidsperiod har antalet byråkrater ökat med totalt 29 procent inom kommun- och landstingssektorn.
– Slutsatsen av studien är att det inte finns några garantier för att ytterligare resurser till kommuner och landsting verkligen leder till ökad personaltäthet inom välfärden, vilket ju faktiskt varit argumentet för kravet på mer statliga bidrag till kommunerna, skriver Thomas Idergard vid Timbro, som varit med och tagit fram rapporten.
Staten måste ställa krav
I samtliga 21 län i landet har antalet byråkrater vuxit i snabbare takt än välfärdsarbetarna.
– Nu är det dags att staten ställer krav på hur kommunerna använder sina resurser, och skaffar sig verktyg för att tillse att kraven efterlevs, skriver Thomas Idergard.
Studien är byggd på SCB:s databas över yrkesgrupper och gjord av Idergard tillsammans med nationalekonomen Johan Kreicbergs för Timbros räkning. Studien, presenterades även på DN Debatt idag.
"Låter konstigt"
Men på Sveriges Kommuner och landsting, SKL, tar man rapporten med en nypa salt. Och tror inte att siffrorna över antalet byråkrater stämmer.
– Jag tycker det låter väldigt konstigt. Och det stämmer inte med den bilden vi får från våra medlemmar att resurstillskotten skulle gå till administration, säger Håkan Sörman, vd vid SKL.
– När vi själva har tittat på det här så ligger vi på 12,5 procent administratörer, staten på 15 procent och näringslivet själva på 15-20 procent. Men vi ska givetvis titta närmare på det här nu.