Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Försökte lura till sig 155 000 kr i bidrag

Uppdaterad 2013-02-22 | Publicerad 2009-09-30

Den 21-åriga kvinnan försökte lura till sig 155 000 kronor från CSN genom att lämna in förfalskade betygshandlingar.

Men bedrägeriförsöket upptäcktes och hon dömdes till villkorligt och dagsböter.

– De allra flesta sköter sig exemplariskt. Sedan finns det alltid personer som försöker utnyttja systemet på ett brottsligt sätt, säger Klas Elfving på CSN.

Foto: CSN/OLLE MELKERHED

21-åringen dömdes tidigare i år i Attunda tingsrätt, skriver Metro, och är bara ett exempel på en växande grupp bidragsfuskare. Det är dock inte sagt att det är fler som fuskar, snarare handlar det om att CSN hittat bättre rutiner för att upptäcka fusket.

– Vi polisanmäler fler och fler eftersom vi blivit bättre på att kontrollera. Efter att den nya bidragsbrottslagen infördes (2007) har vi anmält fler. Vi räknar med att det blir rekord i antal polisanmälningar i år, säger Klas Elfving, pressekreterare vid CSN.

Bluffar med utlandsstudier

Den nya lagen sänker nivån för vad som är brottsligt – nu kan även oaktsamhet ses som ett brott.

– De allra flesta sköter sig exemplariskt. Sedan finns det alltid personer som försöker utnyttja systemet på ett brottsligt sätt, säger Elfving.

Vanligast är att personer registrerar sig för att läsa utomlands, men sedan aldrig dyker upp på kurserna.

– När det gäller bedrägerier handlar det ofta om utlandsstudier. Där får de studerande ut stora engångssummor i förväg och där sker också en stor manuell hantering med intyg, betyg och underskrifter som går att förfalska.

”Sex miljoner kronor”

Och det kan handla om riktigt stora summor.

– Det är svårt att svara exakt på, vi har inte kontroll på alla som gör något brottsligt mot oss. Men i år har vi fattat beslut om återkrav kopplade till polisanmälningar på totalt cirka sex miljoner kronor, säger Elfving.