Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Radiotjänst polisanmäler tre ministrar för lagbrott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-10-12

Radiotjänst beslutade på eftermiddagen att polisanmäla de nya ministrarna Tobias Billström, Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò för brott mot lagen om tv-avgift.

Anmälan kommer att lämnas in under fredagen, skriver Radiotjänst i ett pressmeddelande.

Handelsminister Maria Borelius vill inte kommentera polisanmälan. Hennes pressekreterare Markus Sjökvist påpekar dock att tv-innehavet är anmält nu och avgiften sedan augusti ska betalas retroaktivt.

– Det var inget medvetet skolk. Familjen flyttade hem från utlandet och avgiften glömdes bort på ett sätt man kan göra när man är mitt uppe i en flytt med en massa flyttkartonger och kommer från ett annat land. Det tar tid att komma på plats.

Inte heller kulturministern vill kommentera, enligt hennes pressekreterare.

”Vi har kollat lagboken”

– Vi har tänkt efter ordentligt, tagit fram lagboken och då blir det väldigt tydligt. Till böter döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåter att fullgöra sin anmälningsskyldighet, står det, säger Lars Lindberg, Radiotjänsts vd, till TT.

– Och här har vi då två fall med väldigt lång tid, ett med kort tid, men vi vill att domstolen prövar alla tre, säger han.

Om några andra av de tusentalet personer som anmälde tv-innehav under onsdagen till följd av uppmärksamheten kring ministrarna också ska polisanmälas kan inte Lars Lindberg svara på ännu.

– Det får vi avgöra från fall till fall, säger han.

”Tydliga fall av fusk”

TT: Ska ministrarna sättas åt hårdare än andra på grund av sin ställning?

– Nej, men det är så väldigt tydliga fall, 16 år och tio år som man inte har betalt. Jag tycker inte man kan runda lagen, säger Lars Lindberg.

TT: Men ett av fallen, Maria Borelius, var inte så långvarigt?

– Då får vi pröva det i domstolen också och se vad den säger. Det är bra för oss också att veta för framtiden, säger Lars Lindberg.

Hittills i år har Radiotjänst i Kiruna polisanmält ett 40-tal personer för brott mot lagen om tv-avgift.

Billström välkomnar anmälan

Migrationsminister Tobias Billström kommenterar, via sin pressekreterare, att han välkomnar att saken prövas och att det är viktigt för honom att gå till botten med det här så han får möjligheten att göra rätt för sig. Några ytterligare kommentarer om polisanmälan vill han inte göra förrän berörda instanser har behandlat ärendet.

TT