Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Käksmärta vanlig sjukdom – en grupp sticker ut

Maria Stensson/TT

Publicerad 11.56

Nya siffror från Försäkringskassan indikerar att antalet patienter med käksmärta har ökat betydligt de senaste åren.

Långvarig käksmärta försämrar livskvalitén för många och förefaller bli allt vanligare, visar nya siffror.

– De här tillstånden är underbehandlade och det får allvarliga konsekvenser, säger Lars Fredriksson, övertandläkare på Folktandvården.

Käksmärta är, som ordet antyder, smärta i käkar och käkleder. Men det kan också vara smärta i ansiktet och tinningarna. Ofta uppstår svårigheter att tugga, svälja och gapa och låsningar i käkarna är vanligt.

– För vissa får besvären allvarliga konsekvenser för det sociala livet. Dessutom finns det studier som visar att det är vanligt med följdsjukdomar som ångest och depression, säger Lars Fredriksson.

Var tionde vuxen lider

Tidigare undersökningar har enligt Folktandvården visat att åtminstone var tionde vuxen lider av smärtor i käkarna. Nu indikerar nya siffror från Försäkringskassan, som Folktandvården sammanställt, att antalet patienter med käksmärta har ökat betydligt de senaste åren. Av siffrorna framgår att antalet hårda bettskenor som har framställts i Sverige har ökat med cirka 20 procent under en tioårsperiod, till 53 000 stycken 2023.

Enligt Lars Fredriksson är bettskena den vanligaste behandlingsmetoden när det gäller käksmärta. Bland de drabbade är medelålders kvinnor överrepresenterade, vilket sannolikt är en förklaring till att problemet inte uppmärksammas mer, anser Fredriksson.

– Det här är en sjukdom som har väldigt låg prestige. Det är vanligt ifråga om sjukdomar som främst drabbar kvinnor och där det inte finns någon kirurgi eller tekniska hjälpmedel, säger han.

Många orsaker

Enligt Lars Fredriksson beror käksmärta sannolikt ofta på överbelastning. Många gnisslar tänder på nätterna och kanske använder käken dagtid på ett sätt som den inte är konstruerad för, till exempel genom att frenetiskt tugga tuggummi. Käksmärta kan också uppstå till följd av annan sjukdom.

Hur behandlas patienter med käksmärta?

– Information och rådgivning är nummer ett. Behandling kan också bestå i rörelseträning och att man får en bettskena. Även läkemedel kan vara aktuellt. Har man problem med sin psykiska hälsa så behövs kontakt med husläkare för att få hjälp i den delen, säger Lars Fredriksson.

Ett problem i sammanhanget är enligt Lars Fredriksson att tillgången till subventionerad vård inte är rättvis.

– När smärtan råkar finnas runt käkleden så hamnar man i ett helt annat ekonomiskt system med lägre subventioner. Det blir ett hinder för att komma till vård, säger han.