S kräver Hjorts avgång efter Trollfabriken-granskningen

Publicerad 2024-07-15 10.33

Magnus Hjort behöver avgå, enligt Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas förtroende för Magnus Hjort är förbrukat.

Nu kräver partiet att generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar avgår.

– Vår uppfattning är att Magnus Hjort och MPFs: ledning inte agerat professionellt, säger S-toppen Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Riksdagens försvarsutskott kallade nyligen till sig Magnus Hjort, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar för en utfrågning.

Anledningen var myndighetens anmälan till Granskningsnämnden mot TV4:s Kalla fakta efter programmets avslöjanden om Sverigedemokraternas anonyma konton.

I sin anmälan krävde myndigheten att TV4 skulle ta bort en del av programmet. Kravet kan uppfattas som censur och har kritiserats.

I efterhand har Magnus Hjort sagt att myndigheten agerat förhastat.

Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

– Intrycket blev ju att myndigheten drogs med i den politiska debatten och tyckte att man skulle delta i den, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Vi noterar också att påståendena om att TV4:s granskning var ”vilseledande, osaklig och i strid med gällande medieetik” tvingades till en korrigering. Och då framstår myndighetsledningens agerande som ogenomtänkt och utan eftertanke. Samtidigt som man hade en väldigt hög svansföring med felaktig bakgrundsbeskrivning.

Hultqvist, som är ordförande i försvarsutskottet, säger att mötet med Hjort inte gav de svar man hoppats på.

– För min del kan jag inte säga att vi fick rimliga förklaringar. Därför att även om han ångrar en hel del av det som skedde, så var det så att det som skedde faktiskt skedde och ägde rum. Det var ett så pass dåligt ledarskap där i inledningsskedet, säger han.

Socialdemokraterna meddelar nu att man inte längre känner förtroende för Magnus Hjort.

– Det här är den sammanfattande kritiken vi har mot dem och mot ledningen. Vi tycker inte att det här sättet att agera är betraktat som stabilt, tryggt och förtroendegivande. Därför vill vi inte uttala förtroende för myndigheten, GD och Magnus Hjort. Men det är upp till regeringen att avgöra den typen av frågor.

Magnus Hjort bemöter avgångskravet i en kort kommentar till Aftonbladet.

”Jag är anställd av regeringen och jobbar vidare i detta uppdrag så länge jag har det”, skriver han i ett mejl.

ANNONS