Klart: Amnesti för katalanska separatister
Publicerad 2024-05-30
Spanien ger amnesti till katalanska separatister som deltog i det olagliga självständighetsförsöket 2017. Det öppnar för att Carles Puigdemont kan återvända till Spanien och en ledarroll i Katalonien.
Parlamentet i Madrid har gett ett slutgiltigt klartecken för den kontroversiella amnestilagen under torsdagen, rapporterar spanska medier.
Lagen innebär att hundratals katalanska separatister kan få amnesti för sin inblandning i ett olovligt självständighetsförsök 2017.
Detta var del av en överenskommelse som den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez i höstas nådde med det katalanska separatistpartiet Junts, som också innebar att Sánchez efter flera månaders förhandlingar fick tillräckligt med röster för att kunna sitta kvar som premiärminister.
I utbyte mot stöd
Överenskommelsen har följts av stora och bitvis våldsamma protester i andra delar av Spanien. Framför allt oppositionspartierna till höger är kritiska, men också delar av regeringspartiet PSOE.
”I politiken, liksom i livet, är förlåtelsen en starkare kraft än vreden”, skriver Sánchez i sociala medier efter parlamentets votering.
Amnestin öppnar för att separatistledaren Carles Puigdemont, som flydde Spanien för Belgien efter det misslyckade försöket 2017, kan bli katalanernas president igen. Amnestin lär omfatta såväl tjänstemän och politiker som människor som blev brottsmisstänkta i samband med demonstrationer och gatudrabbningar.
Lär stötas vidare
I den slutgiltiga omröstningen sade 177 av parlamentets ledamöter ja till amnestilagen och 172 röstade nej. Det högerstyrda överhuset, senaten, har tidigare lagt ett veto mot lagen som dock bara är av symbolisk betydelse.
Utbrytarförsökets rättsliga efterspel är inte nödvändigtvis över i och med detta. Lagtexten lär ifrågasättas i rättsprocesser, bland annat utifrån hur den förhåller sig till Spaniens grundlag och principer om likabehandling. Huruvida amnestin gäller för en enskild person lär behöva avgöras i fall till fall.