Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

LIVERAPPORT: Konflikterna i Mellanöstern

Uppdaterad 2024-10-06 17.19 | Publicerad 2024-09-24

Följ ämnen
Israel

Följ utvecklingen i konflikten här.

  • Fastnålat inlägg

    Israel: Hamas är besegrade

    i går 20.17
    Alex Rodriguez
    Israels arméchef Herzi Halevi
    Israels arméchef Herzi Halevi Foto: Maya Alleruzzo / AP

    Inför årsdagen av Hamas 7 oktober-attack deklarerar Israels arméchef Herzi Halevi att Hamas militära gren är besegrad.

    – Ett år har gått, och vi har besegrat Hamas militära gren... Vi har också tilldelat Hizbollah ett hårt slag, som har förlorat hela sin högsta ledning. Vi stannar inte, sa arméchef Halevi i ett uttalande.

  • Flera skadade i Israel efter Hizbollahs senaste raketanfall

    Hizbollah avfyrade över hundra raketattacker mot Israel under söndagen, rapporterar CNN.

    I staden Tiberias i östra Israel har en man blivit allvarligt skadad, enligt Haaretz.

    Ytterligare fem personer är skadade sedan raketer slagit ner utanför staden Haifa i nordvästra delen av landet.

    Söndagens raketnedslag mot Haifa är den första gången som IDF misslyckat att avvärja attacker mot staden under den senaste konflikten mellan Israel och Hizbollah i södra Libanon, skriver CNN.

  • Iran öppnar flygtrafiken igen – tidigare än planerat

    Omkring sex timmar innan det tidigare aviserats, har Iran hävt flygrestriktionerna i landet, rapporterar Reuters.

    Tidigare under söndagen meddelade Irans luftfartsmyndighet att alla flygningar från Irans flygplatser ställdes in fram till måndag morgon. Under söndagskvällen bedömer Iran ändå att det är säkert att flyga igen.

  • Nya kraftiga flyganfall mot Beirut

    Foto: Bilal Hussein / AP

    Flera israeliska flygattacker har slagit mot södra förorter till Beirut på söndagskvällen, enligt libanesisk statsmedia.

    – Det har varit intensiva bombningar under den senaste timmen, rapporterar Sky news korrespondent Alex Crawford på plats i Beirut.

    Hon beskriver ”stora rökplymer” som har lyst upp himlen.

    – Vi har sett en intensiv bombning under de senaste två veckorna, men den har trappats upp ett eller två steg under de senaste dagarna och vi ser ingen avmattning alls, säger hon.

  • Israel varnar: Nya attacker mot Beirut i natt

    Dagen efter de massiva attackerna under lördagen har en ny evakueringsorder skickats ut till boende i förorter söder om Beirut. Detta då Israel varnar att de genomför nya flygattacker mot området under söndagskvällen, uppger Al Jazeera.

    I meddelandet från Israels militär står:

    ”Du befinner dig nära Hizbollahs anläggningar och intressen, och IDF kommer att operera mot dem inom en snar framtid. För din och dina familjemedlemmars säkerhet måste du omedelbart evakuera denna byggnad och de intilliggande byggnaderna samt hålla dig på ett avstånd av minst 500 meter.”

  • Iransk toppmilitär försvunnen – inte hörts av sedan attack

    Esmail Qaani, befälhavare för Irans utländska operationer, reste till Libanon i september efter att Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah dödats.

    Nu har han inte hörts av sedan Israels attacker mot förorten Dahiyeh utanför Beirut natten mot fredag, skriver Times of Israel och hänvisar till två högt uppsatta säkerhetstjänstemän i Iran.

    Enligt tjänstemännen befann sig Qaani i Dahiyeh på torsdagen, under bombningen som rapporteras ha riktats mot Hizbollahtoppen Hashem Safiedinne. Tjänstemännen påstår att Safiedinne inte dog i attacken, något andra källor dock tidigare uppgett till Al Arabiya.

    Iran och Hizbollah inte kunnat kontakta befälhavare Esmail Qaani sedan attacken.

    Qaani är befälhavare för Irans Quds-styrka, en enhet ansvarig för utländska operationer inom Islamiska revolutionsgardet. Han efterträdde Qasem Soleimani som Quds-befälhavare efter att Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack 2020.

Följ ämnen i artikeln