Slovakiens nye president ersätter skjutne Fico

TT-AFP

Publicerad 2024-06-15

Slovakiens nye president Peter Pellegrini (till vänster) svärs in.

Slovakien har svurit in Peter Pellegrini som ny president.

Presidenten får ökad betydelse då premiärminister Robert Fico fortfarande rehabiliteras efter mordförsöket på honom i mitten av maj.

Pellegrini, som svors in på lördagen, kommer bland annat att representera Slovakien i EU:s kommande toppmöte. Vanligtvis är presidentens roll tämligen inskränkt, men läget i EU-landet har förändrats. Pellegrini står Fico nära politiskt.

Det styrande Smerpartiets ledare Fico skadades mycket svårt i attacken den 15 maj, och hans dominans i slovakisk politik har tillfälligt minskat.

Den nye presidenten Pellegrini har, liksom Fico, en kritisk hållning gentemot Ukraina och har tidigare haft en prorysk inställning.

I sitt tal sade Pellegrini dock att han vill motverka negativa och destruktiva känslor:

– Politik ska inte splittra, sade Pellegrini som segrade knappt över den mer västinriktade diplomaten Ivan Korcok.

Men splittringen i Slovakien sträcker sig djupt mellan nationalistiska grupper och proeuropeiska läger. Inställningen till Ryssland och stödet till Ukraina i det ryska invasionskriget skiftar inom landets befolkning.

Presidenten i Slovakien har viss makt, och Pellegrini blir befälhavare för landets militär. Presidenten utser också domare och ratificerar internationella fördrag.