Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trump och Putin vill samarbeta i kampen mot IS

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-01-28

WASHINGTON. Här pratar Donald Trump med Vladimir Putin – för första gången som USA:s president.

Under samtalet diskuterade de två ledarna samarbete i kampen mot terrorsekten IS i Syrien.

Totalt talade Trump med fem världsledare under lördagen.

Trump i telefon med Putin.

Precis klockan 12, lokal tid, lyfte Donald Trump telefonluren i Ovala rummet. I andra anden fanns Rysslands president Vladimir Putin.

Det var första gången som Trump talade med Putin i egenskap av USA:s president. Hans närmaste rådgivare befann sig i rummet för att lyssna på samtalet. Enligt amerikanska medier tittade Trump vid ett tillfälle ut genom fönstret och bort mot journalisterna på andra sidan rosenträdgården.

Vill samarbeta mot IS

Regimen i Kreml uppger att Trump och Putin bland annat diskuterade kriget i Syrien och situationen i Ukraina. De två uppges vilja ”koordinera sina krafter” i kampen mot terrororganisationen IS, enligt AFP.

Ledarna ska också ha kommit överens om att arbeta för att Ryssland och USA ska ha en jämlik relation. Vidare planerar Trump och Putin för ett fysiskt möte, men något datum för när detta ska ske är inte bestämt i nuläget.

Donald Trumps närmande till Ryssland lär få kritik av många ledamöter i den amerikanska kongressen. Även senatorer från hans eget parti har ventilerat sin oro över Trumps inställning till den ryske presidenten.

Innan telefonsamtalet spekulerades det i om Donald Trump skulle öppna för lättnader i USA:s sanktioner mot Ryssland. Några sådana åtgärder diskuterades dock inte, uppger Reuters.

Vill ha ”fantastisk relation”

Efter höstens presidentval har både Donald Trump och Vladimir Putin uttryckt förhoppningar om att Ryssland och USA ska närma sig varandra.

Under en presskonferens med Storbritanniens Theresa May på fredagen återkom Trump till sin inställning gentemot den ryske ledaren.

– Det bästa vore om vi kunde ha en fantastisk relation. Det är möjligt att det blir så, men det är också möjligt att det inte blir så. Jag känner inte gentlemannen, så vi får se.

– Det har hänt mig många gånger att jag har trott att jag skulle komma överens med människor, och så visar det sig att jag inte gillar dem alls. Och ibland har det hänt att jag inte trodde att vi skulle ha en bra relation, och så har det blivit en fantastisk relation.

Fokus på Ryssland

Under lördagen talade Donald Trump med inte mindre än fem världsledare. Innan samtalet med Putin hade han Tysklands förbundskansler Angela Merkel i luren. Den konversationen uppges bland annat ha handlat om de ryska relationerna. Merkel och Trump ska också ha enats i synen på Nato som en mycket betydelsefull allians. Detta trots att Trump tidigare beskrivit Nato som föråldrat.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer la upp ett foto föreställande Trump i telefon med Putin på Twitter. Där syns också vicepresidenten Mike Pence, stabschefen Reince Priebus och chefsstrategen Steve Bannon.

”Efter att ha pratat med förbundskansler Merkel i 45 minuter, är @POTUS nu inne på sitt tredje av totalt fem samtal med regeringschefer, nu med den ryske presidenten Putin”, skriver Spicer vid fotot.

”Måste ha skarp dialog”

Presidenten talade också med sin franska kollega François Hollande, som varnade honom för protektionism.

– I en ostabil och osäker värld, så vore det en återvändsgränd att vända sig inåt, sa Hollande, enligt ett uttalande från regeringen.

Tidigare på lördagen kom François Hollande med tydliga markeringar mot Donald Trumps hyllningar av Storbritanniens EU-utträde.

– När det kommer uttalanden från USA:s president om brexit som en modell för andra länder, så anser jag att vi måste svara, sa han, enligt AFP.

– När han vidtar protektionistiska åtgärder som kan destabilisera ekonomier, inte bara i Europa utan de stora ekonomierna i hela världen, så måste vi svara.

Hollande kritiserade också Trumps stopp för flyktingmottagandet:

– När han vägrar att ta emot flyktingar samtidigt som Europa har fullgjort sina plikter, då måste vi svara.

– Vi måste bekräfta våra ståndpunkter och sedan inleda en skarp dialog om vad vi anser, med målet att lösa globala problem.

Under lördagsmorgonen pratade Donald Trump med Japans premiärminister Shinzo Abe. På kvällen samtalade han med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.