Belgiens sjukvård nära kollaps – smittade läkare tvingas jobba
Publicerad 2020-11-02
Belgiens sjukvård ligger på gränsen till kollaps. Med Europas högsta smittotryck kämpar landet desperat mot klockan.
– Det kan ske om bara tio dagar, säger intesivvårdsläkaren Philippe Devos.
Belgien är ett av de länder som drabbades hårdast under den första vågen i Europa. Nu har de drabbats av en andra våg och sjukvården är nära en kollaps.
Sjukvården är så hårt pressad att de tvingas låta smittade läkare och sjuksköterskor jobba.
– Vi har ingen annan lösning längre, säger Philippe Devos, chef för landets medicinska fackförening och intensivvårdsläkare på sjukhuset MontLegia, till tyska DW.
Över tio procent av befolkningen i staden Liége är smittade.
Trots att Belgien har cirka 2000 intensivvårdsplatser var fler än häften av sängarna belagda under fredagen, enligt Sciensano, motsvarigheten till Sveriges Folkhälsomyndighet. Dessutom är patienterna inte jämt fördelade över landet och det är trångt på flera sjukhus, skriver VG.
Intensivvården i Liége säger att de befinner sig i en katastrofal situation. Var femte sjukvårdspersonal är sjuk eller i karantän och smittade personer utan symtom uppmanas att gå till jobbet ändå.
Tvingas välja mellan att dö eller behandlas av smittad
– Men då gäller det att de arbetar endast på covid-19 avdelningen. Alternativet är att inte lägga in patienter på sjukhus. De tvingas mellan att bli behandlade av en läkare som har corona eller att dö, säger Philippe Devos.
Enligt BBC, beräknas sjukhuskapaciteten att kollapsa i mitten av november om situationen inte förbättras.
– Enligt våra beräkningar kommer det hända om tio dagar. Då har vi två val: Att flytta folk över till Tyskland eller att behöva välja mellan patienter. Och det senaste görs vanligtvis endast om det skett ett terrordåd, vid krig eller kärnkraftsolyckor, säger Devos till DW.
Utmattad sjukvårdspersonal protesterade förra veckan utanför sjukhuset MontLegia och krävde att regeringen ska ge de förstärkningar.
– De är förtvivlade, de orkar inte längre. Varje dag kontaktas vi av kollegor som vill sluta. Var är de utlovade förstärkningarna? sa arbetarföreningen CNE i ett uttalande, rapporterar VG.
Hälsominister Frank Vandenbroucke sa tidigare i oktober att Belgien började närma sig en tsunami av smittade och att situationen var utom kontroll, enligt The Guardian.
Totalt har 7424 personer med covid-19 dött i Belgien och nästan 360 000 har konstaterats smittade, enligt WHO.