Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Men, män, det är ju bara män

Publicerad 2012-02-02

Storbråk i V om Sjöstedts herrlag: Männen måste träda tillbaka

SVERIGES FEMINISTISKA PARTI När Vänsterpartiet valde ny partiledare var de aktuella namnen Jonas Sjöstedt (vänster), Rossana Dinamarca (vänster fram), Ulla Andersson och Hans Linde. Nu är valet avgjort och den nya ledningen börjar ta form. Men inte utan bråk. Det saknas kvinnor i vänstertoppen vilket nu fått kritik då partiet öppet kräver kvotering och kritiserar att män ofta har chefspositioner i samhället.

Ett kvinnouppror rasar nu i Vänsterpartiet:

Det är för många män i toppen.

– Ska kvinnor få mer makt måste män träda tillbaka. Det gäller även i V, säger vice ordförande Rossana Dinamarca.

Aron Etzler - kan få toppjobb.

I helgen ska Vänsterpartiets partistyrelse välja det verkställande utskott som ska finnas runt V-ledaren Jonas Sjöstedt. Valkommittén har förslagit att Aron Etzler, i dag chefredaktör för tidningen Flamman, blir ny partisekreterare efter Anki Ahlsten. Men även två kvinnor, Mia Sydow Mölleby och Karin Rågsjö, har nominerats av ledamöter i partistyrelsen.

Dessutom vill valkommittén att Ulla Andersson blir förste vice och Rossana Dinamarca andre vice ordförande. I dag finns bara en vice.

Vill inte kandidera

Men flera kvinnliga V-företrädare sågar förslaget och menar att för många män tar topposterna i vad man själva kallar ”Sveriges enda feministiska parti”.

Rossana Dinamarca säger nu att hon inte kandiderar till posten som vice ordförande om den blir delad.

– Man vill kompensera ett val av Aron Etzler genom att lyfta fram kvinnor på annat håll. Det tycker jag är dåligt. Vill man ha honom så får man ta ansvar för det och inte hålla på och bulla upp med kvinnor på annat håll, säger hon.

Enligt Alice Åström, före detta vice ordförande, vore det olyckligt med män både som partiledare och partisekreterare i V.

”Måste klara det bättre”

– Ska vi vara trovärdiga när vi kräver kvotering och kritiserar att män har alla chefspositioner i samhället, då måste vi klara av att göra det bättre själv, säger hon.

Enligt Åström behöver männen i partiet ta ett steg tillbaka.

– Vi har väldigt många duktiga kvinnor vars kompetens ofta ska tas tillvara på andra håll än på topposterna. Det måste gå att göra med männen också. Aron Etzler är strålande och har mycket att tillföra, men det kan han göra även på annat håll i partiet, säger hon.

Vet om bristen på kvinnor

Mats Einarsson, ordförande i valkommittén, menar att Aron Etzler, som även är Jonas Sjöstedts favorit, har en strategi som ligger väl i linje med hur partiet vill arbeta i framtiden. Han menar att kommittén är väl medveten om att det behövs kvinnor på topposter i partiet.

– Det är problematiskt och har vägts in i vårt val. Frågorna kommer att diskuteras i helgen och vi får se vilka som blir valda, säger Mats Einarsson.

Partiledaren Jonas Sjöstedt vill inte kommentera kritiken innan partistyrelsen väljer nytt verkställande utskott på lördag.

Gruppledaren Hans Linde skulle ha valts om tidigare i veckan. Men omvalet sköts upp i väntan på att VU-bråket klaras ut.