Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Aftonbladets granskning nominerad till Guldspaden

Publicerad 2012-03-02

Grattis, Aftonbladets Kristina Edblom, 31, som tillsammans med Claes Petersson klockan 08.00 i morse nominerades till Guldspaden för granskningen ”Pengar, piller, psykvård”!

– Oj, vad roligt… Vad glad jag blir!

Berätta om granskningen.

– Den var speciell. Det som var så speciellt var att vi gjorde den tillsammans med Aftonbladets läsare och fick ett enormt gensvar. Allt från överläkare till mentalvårdare och drabbade och anhöriga hörde av sig, så vi fick ett unikt underlag att jobba med.

Ni är nominerade i kategorin webb. Vad är skillnaden från att jobba mot papperstidning?

– Traditionellt börjar man med en idé som man sitter och funderar på i sin kammare, och sedan ska man ut och leta case. Här gjorde vi allt samtidigt, och i det öppna. Det är väldigt spännande när man drar igång utan att veta var det ska sluta.

Hur var det för er personligen att göra den här granskningen?

– Det var ett arbete som jag och Claes levde med dygnet runt. Vi fick ta del av många starka berättelser, om självmord inom psykiatrin, om människor som kände sig underskattade, människor som var bortglömda. Det var väldigt mycket starka känslor och mycket engagemang.

Vad blir nästa gräv?

– Jag avslutade nyligen nyhetsbloggen ”Sjukt jobbigt” där jag skrev om att många svenska tonårstjejer mår psykiskt dåligt. Under arbetet med den har det såtts en massa frön. Jag hoppas att något av dem blir nästa granskning.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Dels vill jag bli frisk från min influensa, men framför allt så hoppas jag så klart att vår granskning leder till att den svenska psykiatrin förbättras, att det blir ringar på vattnet. Bristerna inom den drabbar så otroligt många.

Piller Pengar
Psykvård