Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vårdaren tände eld på boendet – spelade hjälte

Uppdaterad 2011-11-20 | Publicerad 2011-11-19

På Sydney Morning Heralds tv-klipp ser man den misstänkte Roger Dean i hjälparbetet efter branden. Han misstänks nu vara gärningsmannen bakom tragedin som tagit fyra liv. (Du hittar länk till tv-klippet nere till höger på sidan)

Sex personer dog och 13 skadades vid en brand på ett äldreboende i Sydney.

Efter att ha hjälpt till med räddningsarbetet hyllades en av vårdarna som en hjälte.

Nu anklagas han för att ha anlagt branden.

Roger Dean, 35, åtalades på lördagen för fyra mord och förväntas åtalas för ytterligare två, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Gjorde vad jag kunde"

Fyra personer omkom i fredags då ett äldreboende härjades av en kraftig brand i Quakers Hill, en förort till Sydney. En femte avled på sjukhus under lördagen och på söndagen avled ytterligare en patient på grund av sina skador.

Roger Dean var ett av vittnena på plats som hjälpte till att rädda de runt 80 sängliggande, och i flera fall dementa, patienterna undan lågorna.

– Jag gjorde vad jag kunde för att så snabbt som möjligt få ut alla, sa Roger Dean till journalisterna på plats enligt AP.

– Röken var överväldigande, men vi fick ut en massa människor och det är det viktigaste.

13 allvarligt skadade

Polisen misstänker nu att det var Roger Dean som tände eld på två rum i byggnaden.

Kommissarie Michael Willing berättar för nyhetsbyrån AP att utredarna fattat misstankar mot Dean under förhören efter branden. Uppgifterna ansågs vara starka bevis mot Roger Dean och han greps omedelbart. Exakt vilka uppgifter det handlar om vill Michael Willing inte uppge.

Totalt har sex personer avlidit i samband med branden. 12 personer har skadats allvarligt, ytterligare 17 uppges ha lättare skador.

Roger Dean förväntas stå inför rätta igen på torsdag.

Se den misstänkte intervjuas på
brottsplatsen