Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Mjölken kan kosta 15 kronor per liter

Publicerad 2012-04-07

Dyrt nöje Att dricka mjölk kan bli ett dyrt nöje för glesbygdsbor. 15 kronor litern kan det kosta efter första maj.

Arlas mjölk kan snart kosta 15 kronor i glesbygden, enligt Sveriges Radio.

Mejeriet vill nu ha betalt av mindre butiker, som inte köper så stora mängder mjölk, för att de ska få mjölken levererad till affären.

Arla köpte upp Milko i oktober förra året.

Då sa Arla att mjölken inte skulle bli dyrare av köpet. Nu gör man en helomvändning.

Enligt Sveriges Radio begär nu Arla betalt för att köra ut mjölken till glesbygden från och med första maj, vilket gör att mindre handlare måste höja priset på drycken rejält.

14,50 per liter

För butiker som beställer mjölk och andra mejeriprodukter för mellan 1 000 och 2 000 kronor per leverans blir avgiften cirka 200 kronor. Det innebär att de måste höja priset på en liter mjölk från tio kronor till 14,50 för att inte gå back ekonomiskt, enligt Sveriges Radio.

”Kan undvika avgiften”

Men enligt Arlas presschef, Claes Henriksson, innebär de nya villkoren enbart att Milkos gamla upptagningsområde får samma leverans- och betalningsmodell som redan finns i övriga Sverige.

– Arla har en minigräns för leveranser där den som beställer små mängder varor och vill ha dessa utkörda med Arlas egna transportbilar får betala en leveransavgift. Men det finns flera möjligheter att undvika leveransavgiften, till exempel att få leveransen via en grossist, säger Claes Henriksson.