Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sociala medier livlina i Moskva

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-29

"Jag älskar den här staden och sörjer den nu"

Bristen på information från myndigheterna efter attentaten i Moskvas tunnelbana frusterar ryssarna.

Livlinan blir internet där de sociala medierna åter fått en central roll i katastrofens spår.

Vid alla större katastrofer den senaste tiden har de sociala medierna trätt fram som en alternativ källa till information.

Frustrationen är stor

När de officiella kanalerna inte ger allmänheten den information som krävs blir nätverken på internet allt viktigare. Så var det efter jordbävningen på Haiti och så är det också efter attentaten i Moskva.

De första uppgifterna om explosioner i Moskvas tunnelbana kom tidigt på mikrobloggtjänsten Twitter.

Sedan dess har tjänsten fungerat som säkerhetsventil för Moskvaborna som i många fall är frustrerade över bristen på information.

Listor på avlidna

Explosioner i Moskvas tunnelbana – och rysk tv säger ingenting. Exklusiva nyheter bara på CNN och BBC, skriver signaturen MediaZavod_ru.

Inläggen handlar bland annat om hur man som pendlare ska ta sig till jobbet, hälsningar och efterlysningar till nära och kära samt uppgifter om att taxichaufförerna höjt sina priser efter attentaten.

Efter elfte september i New York, vid terrorattacken, så körde taxichaufförerna människor gratis. Den 29 mars i Moskva har taxichaufförerna tiodubblat sina priser, skriver signaturen zolotoy.

De mest hjälpsamma har även lagt ut bilder från den paralyserade lokaltrafiken, telefonnummer till den officiella hjälplinjen och listor med de avlidnas namn och ålder.

En flod av information

Problemet med Twitter vid större händelser är att viktig information lätt drunknar i mängden inlägg och mycket av diskussionen handlar därför om hur inläggen ska kategoriseras och sorteras.

Många inlägg är skrivna av lättade människor som precis undkom våldet.

Det var bara min lathet som räddade mig i dag, jag var precis på väg. Jag älskar den här staden och sörjer den nu, skriver signaturen Doc_rM.

Andra reagerar med rädsla och ilska.

Jag är chockad. Inga nyheter på tv:n, vad i hela världen är det som pågår, skriver signaturen _zui_.