Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu öppnas flera svenska insamlingar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-11

Flera hjälporganisationer vädjar om bidrag – så kan du hjälpa till

Nu startar flera svenska hjälporganisationer akuta insamlingar till Pakistan.

– Vi har avvaktat eftersom vi inte hade omfattningen klar för oss, säger Arash Oktari, pressekrerare på Röda Korset.

14 miljoner påverkas av översvämningarna, 1 200 människor har omkommit och nära 300 000 hem har förstörts. Rapporterna om drabbade i Pakistan har strömmat in de senaste dagarna.

Trögt få in pengar

Det har också fått de svenska hjälporganisationerna att agera. I dag startar flera av dem, exempelvis FN-förbundet, Läkarmissionen och Läkare utan gränser akutinsamlingar till det katastrofdrabbade området.

– Vi har 100 personer på plats i Pakistan, varav tre svenskar. Vi jobbar nu framför allt med det mest akuta, som att dela ut rent vatten till de drabbade, säger Anna-Karin Modén på Läkare utan gränser.

Flera organistationer som redan startat insamlingar upplever att det går trögt att få in pengar.

FN vädjar om hjälp

– Det beror nog på en kombination av att det är semestertider och att det först är de senaste dagarna som medierna har skrivit om katastrofen. Vi har redan skickat 100 000 kronor från vår katastroffond till Pakistan. Men det är pengar som redan fanns i beredskap, säger Malin Thiel på Rädda Barnen.

Även FN agerar i dag för att dess medlemmar ska bidra ekonomiskt till organisationens hjälpinsats. I dag begär man ytterligare 459 miljoner dollar (ungefär 3,5 miljarder kronor) av medlemsländerna.