Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Pappa gjorde döttrar gravida 18 gånger

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-10

Nu ber brittiska myndigheter offren om ursäkt

Pappan höll sina två döttrar fångna i närmare 30 år.

Och gjorde dem gravida 18 gånger.

Nu ber brittiska myndigheter om ursäkt för att ingen ingrep.

Den brittiske pappan har jämförts med österrikaren Josef Fritzl.

Tortyren började när flickorna var i åttaårsåldern. Pappan våldtog sina döttrar, om de vägrade slog han dem eller brände dem på en gaslåga.

Totalt gjorde den "brittiske Fritzl" sina döttrar gravida 18 gånger. Nio barn föddes, varav sju överlevde. Pappan hotade döttrarna med att barnen skulle tas ifrån dem om de berättade för någon.

"Hemskt ledsna"

Flickornas mardrömsliv uppdagades därför först 2008. Samma år dömdes den då 56-årige våldtäktspappan till 25 livstidsdomar.

I dag släppte brittiska myndigheter en rapport om hur myndigheterna har kunnat undgå att ingripa. Representanter från Sheffield and Lincolnshire i norra England, där familjen bodde, bad i dag förbehållslöst om ursäkt.

– Vi är så hemskt ledsna, vi borde verkligen ha skyddat er, sa Chris Cook, styrelseordförande för barn- och ungdomsskyddsverksamheten i Lincolnshire, skriver brittiska Times.

Flyttade 67 gånger

Enligt rapporten var mer än 100 myndighetspersoner från 28 instanser involverade i familjens liv från 1973 till 2008. Flera gånger anmäldes misstankar om incest och misshandel. Ändå hände ingenting.

En av orsakerna till att pappan kunde fortsätta sin tortyr var, enligt rapporten, att familjen flyttade 67 gånger på 35 år, ofta till avlägsna platser.

– Den här rapporten kommer inte bli någon bekväm läsning för de organisationer som haft med familjen att göra. Vi ska göra allt som står i vår makt för att se till att det här inte händer igen, säger Sue Fiennes, styrelseordförande för barn- och ungdomsskyddsverksamheten i Sheffield, enligt Times.