Surfare dödad i hajattack i Florida

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-06

Stephen Schafer är den första som har blivit dödad av en haj i Florida på fem år.

Vindsurfaren Stephen Schafer hade bitmärken på armar och ben när han drogs iland av livräddaren Daniel Lund.

Men surfarens liv gick inte att rädda.

Stephen Schafer, 38, dog av sina allvarliga skador efter hajattacken.

Svenskättlingen Daniel Lund, 46, hamnade mitt i dramat vid Stuart Beach i Florida. Han jobbar som badvakt och reagerade när han såg hur en kitesurfare betedde sig underligt några hundra meter utanför kusten. Daniel Lund paddlade ut på sin egen bräda i de höga vågorna för att rädda surfaren.

Vad han inte visste var att vattnet var fullt av hajar.

"Blod i vattnet"

Daniel Lund har berättat hur han kom fram till kitesurfaren Stephen Schafer, 38, och såg att surfaren var skadad.

– Det var en massa blod i vattnet, säger han till AP.

Han såg snart hur flera hajar cirkulerade i närheten. Stephen Schafer var fortfarande vid medvetande och ropade att han hade blivit biten av en haj, rapporterar ABC News.

Gick inte att rädda

Daniel Lund fick upp Schafer på sin egen bräda och simmade tillbaka mot stranden.

Men Stephen Schafers skador visade sig vara livshotande. Sjukvårdspersonalen på stranden försökte förgäves rädda hans liv. Han dog senare på sjukhus. Han hade bitmärken på benen och armarna och ett över 20 centimeter långt sår på låret.

En hajexpert som AP har pratat med säger att det troligen var en stor haj som attackerade Schafer och att det inte verkar ha rört sig om något "misstag".

2,7 meter lång haj

I de flesta fallen då hajar angriper människor har hajen misstagit människan för en fisk eller något annat djur som den vanligtvis livnär sig på.

– Jag tror inte att det är någon tvekan om att det här är en stor haj som var ute efter att få sig ett mål mat, säger George Burgess, vid University of Florida's Museum of Natural History, till AP.

Experterna tror att hajen som dödade Stephen Schafer var uppåt 2,7 meter lång.

Aftonbladet har varit i kontakt med Daniel Lunds familj som berättar att han är skakad av det som hänt. Daniel Lund är född i USA, men hans släkt kommer från Sverige.

ANNONS