SAS kabinpersonal mobbar varandra
Publicerad 2015-08-19
Mobbning, diskriminering och sexuella trakasserier – arbetsklimatet för SAS kabinpersonal i Stockholm är uselt, enligt en färsk enkätundersökning.
TT har tagit del av en undersökning som företaget och skyddsombuden gjorde i juni i år, och som visar på allvarliga problem med arbetsklimatet för SAS flygande kabinpersonal som är baserad i Stockholm. Av de 387 som svarat på enkäten uppger 170 att de känt sig diskriminerade. 109 har upplevt mobbning och 38 uppger sig ha utsatts för sexuella trakasserier.
Personal på SAS i Stockholm, som vill vara anonym, berättar för TT:
”En del i kabinpersonalen försöker anpassa sina semestrar och ledigheter för att slippa arbeta tillsammans med vissa arbetsledare".
"Jag tror att det är en speciell situation på vår arbetsplats, eftersom det ofta är kvinnor som ägnar sig åt sexuella trakasserier och mobbning".
"De här problemen har uppmärksammats flera gånger tidigare, men ofta har den som påpekat problemen pekats ut som överkänslig gnällspik och hånats av arbetsledare".
SAS har nolltolerans
Unionens fackklubb och skyddsombuden på SAS har inte velat kommentera undersökningen eller vad som ligger bakom. Henrik Edström, pressansvarig på SAS, förklarar dock att företaget ser mycket allvarligt på problemen.
– Vi tar det här på största allvar. Vi har nolltolerans för det här, säger han.
Men problemen har varit kända sedan tidigare. En likadan undersökning genomfördes 2012. Sedan dess har vissa problem blivit värre, medan något område har förbättrats.
– Det är lite för tidigt att säga vad det här beror på eller spekulera om orsakerna. Vi ska analysera det under hösten, säger han.
Arbetsledare som mobbar
Enligt TT:s uppgiftslämnare så är problem helt interna inom kabinpersonalen, och rör dessutom ofta förhållandet mellan arbetsledare och underlydande, vilket gör det extra svårt för de utsatta att prata om det. Frågan är hur organisationen då hanterar detta, om cheferna själva är en del av problemet.
– Jag kan inte kommentera om det är så. Om vi får rapporter om diskriminering och trakasserier så är det klart att vi utreder det, säger Henrik Edström.
Nu ska personalen utbildas för att stoppa mobbningen och sextrakasserierna.
– Det är en medvetandefråga, och den här undersökningen är en del i det. Vi diskuterar också med vår HR-avdelning hur vi ska gå vidare, säger han.
TT