Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

”Amorteringskrav får liten effekt på priserna”

Uppdaterad 2015-12-04 | Publicerad 2015-09-14

De kraftiga prisökningarna på bostadsmarknaden håller i sig, visar ny statistik.

De hotande amorteringskraven får bara liten eller ingen dämpande effekt på priserna, enligt branschbedömare.

– En viss dämpning blir det nog, men effekten blir sannolikt liten. Det handlar ändå om ganska måttliga krav, säger Boverkets analytiker Bengt Hansson.

Enligt Bengt Hansson är förklaringen till de stigande priserna att räntorna är fortsatt låga; det är helt enkelt så billigt att låna så att man har råd med höga priser. Befolkningstillväxten bidrar också till att driva upp priserna.

Även Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken tror att förslaget om tvingande amorteringskrav, som politikerna verkar vara överens om, kommer att få begränsad effekt.

Anpassning

– De flesta har redan anpassat sig till att det kommer ett amorteringskrav, jag tror att banker och kunder redan har tagit höjd för det, säger hon.

Grundproblemet till de skenande priserna är att det saknas bostäder där folk vill bo, enligt Eiken. En annan viktig aspekt är infrastrukturen. Det syns tydligt bara någon mil utanför de populära städerna där priserna och efterfrågan är betydligt lägre, resonerar hon.

Vill man bromsa prisökningstakten – och därmed hushållens skuldsättning – är det ränteavdragen man ska titta på, enligt Bengt Hansson.

– När räntan är så låg som nu behöver man inte ens krympa ränteavdragen i små steg, säger Bengt Hansson.

Den senaste månaden har priserna på såväl bostadsrätter som villor ökat med ett par procent. På ett år ligger ökningen på 10–12 procent i riket och betydligt mer i Göteborg och Stockholm, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Ökningstal

Hox-index från Valueguard visar på en ännu något högre ökningstakt, plus 2,6 procent på en månad och 15 procent på ett år för riket som helhet.

– Det är väldigt höga ökningstal, säger Ingrid Eiken.

Ingenting tyder på att ökningen skulle avta eller helt vända. Utbudet är fortfarande mindre än efterfrågan.

"Efterfrågan är fortfarande rekordstor och utbudet rekordlitet så bostadspriserna kommer fortsätta uppåt", skriver Svensk Fastighetsförmedlings vd Tanja Ilic i en kommentar.

Och det faktum att det nästan är gratis att låna driver förstås upp priserna. Och någon räntehöjning är inte i sikte på ganska lång tid framöver, enligt Riksbanken.

TT