Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Här är företaget där alla äger

Publicerad 2015-11-26

Fabriken är Sveriges jämlikaste: ”Extremt ovanligt”

Viktiga kuggar ”Här är man med från början och räknar på jobben, så man är involverad i precis hela processen”, säger Ivica Radic, 40. Henrik Eliasson, 19, är provanställd men har redan starka band till fabriken. ”Min pappa och bror jobbar här. Och min farfar har jobbat här.”

Glöm klipparna och de kortsiktiga vinsterna.

Sveriges mest jämlika företag ägs helt av de anställda.

- Det här är en ägandeform som ger betydligt större engagemang, säger Hans Svensson, svarvaren som blev vd.

Hans Svensson.

Utifrån sett ser det ut som vilken liten industri som helst. En småsliten byggnad intill den stora genomfartsgatan.

Men till skillnad från de allra flesta svenska industriföretag ägs och leds Ljuders Nickelsilfverfabrik AB i Hovmantorp i Småland helt och hållet av medarbetarna.

Nyligen utsågs bolaget till Sveriges mest jämlika företag av stiftelsen Jämlikhetsfonden.

- Jag vill nog hävda att den här ägandeformen gör att anställda känner en större delaktighet genom känslan att de jobbar åt sig själva, med möjlighet att påverka verksamheten, säger Hans Svensson.

Han började som verkstadsarbetare här som 16-åring. Sedan dess har han haft en rad olika arbetsuppgifter inom företaget.

För tolv år sedan utsågs han till vd.

- När jag började för 44 år sedan hade jag inte en tanke på att bli kvar så länge. När jag pratade med äldre killar som jobbat här fem, sex år så undrade jag hur de tänkte.

”Inga stora serier”

Verksamheten började som ett gjuteri på 1870-talet. Under många år levde man huvudsakligen på uppdrag från järnvägsindustrin.

I dag är gjuteriet nedlagt, men i den mekaniska verkstaden tillverkas fortfarande låskistor och handtag till SJ:s vagnar. Ur maskinerna kommer numera även delar till pumpar, båtmotorer och sjukvårdsapparater.

- Vi gör inga stora serier, det är inte riktigt vår nisch, säger Hans Svensson.

I det dagliga arbetet fungerar företaget det som vilket som helst, med en vd och arbetsledare.

- Det är viktigt att skilja på delägarskap och styrning av företaget. Här har vi olika roller, och där kan jag inte agera annorlunda än i vilket annat företag som helst, säger Hans Svensson.

Jämfört med många andra bolag är löneskillnaderna är små. Vd:n tjänar ungefär dubbelt så mycket som snittlönen bland de anställda.

Det var många som var skeptiska när personalen erbjöds ta över företaget 1979.

- Jag var också tveksam till en början. Vi tog över mest som ett sätt att behålla jobben i Hovmantorp. Någon företagare trodde att vi skulle få lägga ner inom ett par år. I dag är de borta för länge sedan. Men vi finns kvar, säger Hans.

Engagemanget märks på många sätt. I tider av kris har personalen periodvis jobbat gratis. Medarbetarna har full insyn i hur försäljningen går och är involverade i alla inköp av ny utrustning.

Vanligt i USA

Lars Lindkvist är professor i organisation och ledarskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Han har följt Ljuders på nära håll ända sedan personalen tog över företaget för 35 år sedan.

- I USA är den här företagsformen inte alls lika ovanlig. Men i Sverige finns inte många exempel. Och bland industriföretag är det extremt ovanligt, säger han.

Som en förklaring nämner han en allmän uppfattning att medarbetarnas utbildningsnivå är ett hinder för att nå lönsamhet.

- Man ifrågasätter helt enkelt om personalen har förmågan att leda en sån verksamhet på ett framgångsrikt sätt. Men Ljuders har i ord och handling visat att man mycket väl kan skaffa sig den kompetensen successivt.

Så funkar det

– Att företaget är medarbe­tarägt innebär att de fast anställda köper in sig i bolaget.

– Ett särskilt tillägg på lönen gör att de kan finansiera ­andelen på några år.

– Alla som slutar måste sälja av sin andel och får då tillbaka insatsen - med hygglig ränta.

– Som delägare utser personalen styrelseledamöterna och är därigenom delaktiga i alla beslut.

– I det dagliga arbetet fungerar företaget som vilket aktiebolag som helst, med en vd och arbetsledare.