Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Prognos: ”Onormalt kall svensk februari”

Publicerad 2013-01-24

Här kämpar folk mot snö och kyla på Västerbron i Stockholm.

I februari blir det ”mycket kallare än normalt” i Sverige, enligt amerikanska prognoser.

Men SMHI motsäger förutsägelsen:

– Nästa vecka blir varmare och den europeiska prognosen visar bara på en februarivecka med något kallare temperatur i Götaland, säger meteorologen Therese Fougman.

Det amerikanska meteorologiska bolaget WSI, Weather services international, ställer prognoser för en mängd energi- och försäkringsbolag och nyhetskanaler i USA, och gör mer långtgående prognoser än svenska SMHI.

”Arktiskt högtryck”

WSI har beräknat att Norden kommer att få en onormalt kall februari.

– Alla objektiva parametrar pekar mot en väldigt kall kvarvarande vinter över Norden och nordvästra Ryssland, då atmosfäriska blockeringar återuppstår och låter ett arktiskt högtryck och torrt väder hålla sig kvar i regionen, skriver Todd Crawford, WSI:s chefsmeteorolog, på sajten.

Just nu ligger ett täcke av kalluft över Sverige, med nattemperaturer under -20 grader ner över Svealand och lokalt även i Götaland.
 Enligt SMHI kommer nuvarande vecka vara fortsatt kall, med temperaturer nedåt -20 grader i Stockholmsområdet. Kylan dämpas något i helgen. Men under nästa vecka blir det ett "milt ruskväder" med regn och blåst i söder.

– Vi får temperaturer över nollan i södra halvan av landet upp till södra Norrland under några dagar, från tisdag-onsdag. Det ser ut att vara milt ända fram till lördag med 1-2 plusgrader framför allt i Götaland och Svealand, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

SMHI: ”Normalt kallt”

– Det är frågan om den milda luften ligger kvar eller om det slår tillbaka efter det. Men om man ser till en normal vinter är ju januari och februari årets kallaste månader i Sverige.

Om den amerikanska väderspådomen säger Fougman:

– Vi gör inte så långa prognoser, så den kan vi inte säga så mycket om.

En månadsprognos gjordes i måndags på Europeiska vädercentrat, ECMWF, som är ett samarbete mellan europeiska meteorologiska institut. Den gäller fram till den 17 februari och visar kartor över hur temperaturen avviker från det normala.

– Det ser ut att vara en grad under det normala för Götaland i mitten på månaden under en vecka. I övriga landet anges ingen avvikelse. Så det ser inte ut att vara något extremt läge, säger Therese Fougman.