Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Palestinsk toppolitiker i exklusiv Aftonbladet-intervju: ”Jag hoppas att Sveriges röst hörs”

Uppdaterad 2012-11-21 | Publicerad 2012-11-20

Aftonbladet fick på tisdagskvällen en exklusiv intervju med Nabil Shaath, palestinske presidenten Mahmud Abbas närmaste rådgivare.

Hans budskap var tydligt till omvärlden och i synnerhet president Obama.

– Om du vill ha fred i Mellanöstern, sluta förse Israel med vapen, våga ta ställning för Gazas civila.

Gazas befolkning väntar på ett besked om vapenvila. Under tiden intensifierades Israels beskjutningar på tisdagskvällen och innefattade såväl tungt artilleri från krigsfartyg några kilometer från kusten som attacker från bestyckade helikoptrar.

Samtidigt som explosionerna avlöste varandra i Gaza fick Aftonbladet en intervju med en av de mest inflytelserika personerna i palestinsk politik, presidenten Mahmud Abbas närmaste rådgivare, Nabil Shaath.

Hur skulle du beskriva situationen i Gaza just nu?

– Du hör själv, under tiden vi pratar pågår en naken attack från Israel på en liten landremsa med en hårt utsatt befolkning. Jag vill hävda att 70 procent av de skadade är civila, jag har själv varit på sjukhuset och mött offren.

– Samtidigt är stora ledare världen över oroliga över ett fåtal raketer bara de kommer i närheten av Jerusalem, men nämner inte med ett ord dödandet av små barn i Gaza, det är dubbelmoral.

Enligt Nabil Shaath är situationen densamma som senast Israel attackerade Gaza 2009.

– Möjligtvis är Hamas här något bättre utrustade nu än 2009, på grund av vad som har hänt i Arabvärlden de senaste åren, men i övrigt är det bara historien som upprepar sig.

Hur ser du på möjligheterna till en vapenvila?

– Det är möjligt men den skulle ha meddelats nu och vi hör inget än. Det enda som hörs är bomberna som faller över Gaza.

Vad tycker du om USA:s och FN:s agerande hittills?

– Obama gör inget annat än stöttar Israel med vapen, pengar och teknik. Stridsfartygen som beskjuter oss just nu är amerikanska och samtidigt förhindrar USA FN:s säkerhetsråd att agera. Vi förväntar oss inget av USA.

Vad skulle du säga till president Obama?

– Om du vill ha fred i Mellanöstern, sluta förse Israel med vapen, våga ta ställning för Gazas civila.

Finns det något du vill säga till Sverige?

– Jag har alltid vetat att Sverige är ett fredsälskande land och engagerar sig för mänskliga rättigheter över hela världen. Ni har stöttat oss förr och jag hoppas att ni gör det även denna gång. Jag hoppas att Sveriges röst hörs och att ni gör vad ni kan för att stoppa kriget.