Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Jane, 67, stod upp mot gängets krav

Publicerad 2012-09-09

Kriminell liga krävde pengar för skydd – danskan vägrade

Krogägaren Jane Pedersen, 67, fick nog och vägrade att betala utpressningspengar till de kriminella gängen.

Nu har hon blivit en hjältinna i Danmark.

– Det krävs ett visst mod för att stå upp mot dem, säger hon.

Den 13 augusti steg en man i 20-årsåldern in på Jane Pedersens kvarterskrog Café Viking i stads­delen Nørrebro i Köpenhamn. Han förklarade att han tillhörde ett gäng och att Janes krog låg i deras distrikt.

Den unge mannen ville ha beskyddarpengar. Annars kunde det bli allvar.

Men Jane vägrade betala.

Slog larm

Kvällen efter seglade tre gatstenar in genom fönstren på Café Viking och slog ner bland de öldrickande gästerna.

Det blev droppen. Jane kontaktade polisen, kommunen och medierna. Och sedan hennes historia blev känd har gensvaret varit enormt. Jane har blivit en hjältinna i Danmark. Det har arrangerats en manifestation mot de kriminella gängen i kvarteret, barn skickar teckningar och människor sätter upp lappar om solidaritet på kaféfasaden. Och nu planerar Jane en stor gatufestival.

”De kan skada mig”

– Det är härligt med den stora uppbackningen jag har fått. Människor stannar och pratar och ler, berättar hon inne bland borden på det väl inrökta ölkaféet.

Utpressningen drabbar inte bara krogägare utan även butiksinnehavare, prostituerade och andra näringsidkare. Efter att Jane trädde fram har en rad andra barägare följt efter.

– Det krävs ett visst mod för att stå upp mot dem. De står och skjuter mot varandra nere på lekplatsen här borta på eftermiddagen. Och kan de göra det så kan de också skada mig, säger hon.

Jane förklarar att hon inte är rädd. Inte efter den stora uppbackning hon har fått. Men efter attacken med gatstenar har hon monterat upp kameror i lokalen och satt armeringsglas i fönstren.

Även i Sverige är problemen med utpressning väl utbrett. Och det är en brottslighet som ständigt ökar.

– I ett tioårsperspektiv har den ökat lavinartat. Det är flera hundra procent rent statistiskt. Det är fler kriminella gäng och det är fler som använder det här som metodik, säger Lars Öjelind kommissarie på Rikskriminalpolisen.