Testade läkemedel på foster och alkoholister i DDR

Publicerad 2013-05-13

Der Spiegel: Östtyskar blev ofrivilliga försökskaniner

Militärparad under Östtysklands 40 års-jubileum i oktober 1989.

De östtyska patienterna hade ingen aning om att de var försökskaniner.

Nu avslöjas att utländska läkemedelsföretag testade mediciner på tusentals personer i DDR.

I flera fall ledde testerna till döden.

Västerländska läkemedelsföretag testade nya mediciner på över 50 000 personer i det slutna Östtyskland.

Det avslöjar tyska Der Spiegel och hänvisar till tidigare okända dokument från det östtyska hälsoministeriet och underrättelsetjänsten Stasi.

Patienterna visste inget

Enligt tidningen ska kring 600 tester ha utförts på över 50 statliga sjukhus i det kommuniststyrda landet ända fram till Berlinmurens fall 1989.

I de flesta fallen ska de inblandade patienterna inte ha haft en aning om att testerna utfördes, skriver brittiska The Independent. Och om de var medvetna om att testerna skulle äga rum kände de inte till eventuella risker eller sidoeffekter, enligt Der Spiegel.

I andra fall utfördes testerna på personer som inte hade någon möjlighet att ge sitt tillstånd. Bland annat testade läkemedelsföretaget Roche anemimedicinen EPO på 30 för tidigt födda foster, enligt Der Spiegel.

Utnyttjade alkoholister

Också en grupp alkoholister som led av så svår delirium att de inte kunde ge sitt godkännande blev försökskaniner, enligt Der Spiegel. I deras fall handlade testerna om Nimodipin, en medicin som utvecklades av läkemedelsföretaget Bayer och används för att öka blodcirkulationen i hjärnan.

Västerländska läkemedelsföretag från Västtyskland, Schweiz och USA ska ha betalat motsvarande 3,4 miljoner kronor per test, pengar som det underfinansierade hälsovårdssystemet i DDR var i stort behov av, skriver Der Spiegel.

”Finns många hemligheter”

I flera fall ska testerna ha lett till döden. I Östberlin dog två personer under tester av den blodcirkulationsökande medicinen Trental, som utvecklades av läkemedelsföretaget Hoechst. På en lungklinik i Magdeburg dog ytterligare två personer under tester av en blodtrycksmedicin som utvecklades av läkemedelsföretaget Sandoz.

– Det finns så många hemligheter som omgärdar min mammas död, jag vill veta vilka läkemedel som de gav till henne och vilka företag som var inblandade, säger Nicole Preiss, dotter till en 30-årig kvinna som dog under mystiska omständigheter 1986.

ANNONS