Rekordmånga överklaganden efter valet

TT TT

Publicerad 2018-09-15

Gjordes några fel under valet? Nu har Valprövningsnämnden fått in rekordmånga överklaganden.

Rekordmånga överklaganden av valresultatet har kommit in till riksdagens valprövningsnämnd. Åklagare är också fullt sysselsatta med att utreda brott i samband med valet. Ändå är det inte säkert att det begåtts fler fel eller brott i år jämfört med tidigare.

Hittills har Valprövningsnämnden fått in cirka 400 anmälningar som rör valet, enligt nämndens kanslichef Cecilia Persson.

Ännu fler är att vänta, för tiden för överklagan går ut först tio dagar efter det att Valmyndigheten publicerat det slutgiltiga valresultatet. Resultatet sägs komma på söndag, och det ger missnöjda röstare tid på sig till den 26 september.

Historiskt många

– Det här är historiskt. Vi hade 100 överklaganden förra valet, och 200 valet 2010. Innan dess låg antalet på mellan 10 och 15 per val, säger hon.

Varför så många hört av sig kan hon inte säga. Inte heller vad överklagandena handlar om, mer konkret.

– Men vi ser att det är ett stort antal som är allmänt hållna, till exempel ett mejl som innehåller "valfusk, jag vill ha omval", berättar hon.

Andra anmälningar rör valsedlar, som påstås ha fattats, eller personer som hindrats att rösta för att de redan varit förprickade i röstlängden.

– Det finns hela registret av påståenden om felaktigheter. Vi prövar var och en. Vi börjar med dem som avser riksdagsvalet, säger hon.

Slutgiltiga resultatet sinkas

Det kommer att ta tid innan Valprövningsnämnden fattat beslut i alla ärenden.

– Vid förra valet var vi klara i december. Nu kommer det sannolikt ta längre tid, säger Cecilia Persson.

På Valmyndigheten berättar kanslichefen Anna Nyqvist att det verkar som om det finns mer missnöje och fler frågetecken kring valet än tidigare, i alla fall av upprördhet på nätet och sociala medier att döma.

– Men så här långt är det för tidigt att summera hur valet genomförts, säger hon.

Vid varje val begås fel och misstag, förklarar hon, och det är i sig inte konstigt.

– Val är stora nationella projekt med många personer inblandade.

Det har förekommit allvarliga fel vid tidigare val, förklarar hon. I några fall har val fått göras om på grund av detta, exempelvis blev det lokala omval både 2010 och 2014 på ett par ställen.

– I alla tider har det gjorts fel vid val, och det har funnits allvarliga händelser även tidigare. Men just nu ser vi att anmälningar och överklaganden ökar, säger Anna Nyqvist.