”Han har haft en otrolig effekt”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-29

Svenska klimatkämpar hyllar Al Gore

Miljörörelserna i Sverige vittnar om hur klimatfrågan, som man arbetat med i åratal, plötsligt kommit på allas läppar.

Intresset för deras arbete har ökat enormt sedan i höstas.

Följ ämnen

Världsnaturfondens generalsekreterare Lars Kristoferson:

"Vi har helt klart märkt ett stort ökat intresse, vi har fått fler medlemmar och fler som frågar och undrar. Vi klommer även i kontakt med fler företag som vill ta ett ansvar i de här frågorna. Man kan säga att det delvis har att göra med Al Gore och hans film, som påverkat stort, men det har okså kommit ett antal rapporter som tagit upp den här frågan under hösten. Jag tror att tiden var mogen för att en större allmänhet skulle ta tag i de här frågorna efter att vetenskapsvärlden sakta blivit alltmer säker på resultaten. Så jag tror att vetenskapen ligger till grund, men att Al Gores film är av yttersta vikt för att paketera siffrorna och diagramen så att folk förstår och engagerar sig.”

Svenska Naturskyddsföreningens presschef Anders Grönvall:

”Under hösten vi har sett fler medlemmar, och fler som vill stödja oss på andra sätt till exempel genom att skänka pengar.

Jag tror att det var flera saker som skapade intresset i höstas, dels Gores film, dels andra vetenskapliga rapporter och dels att politiker som Tony Blair engagerade sig. Al Gore hade naturligtvis en stor del i det hela. Han har haft en enorm påverkan. Men jag tror att intresset vilar på vetenskaplig grund. Vi har länge känt till klimathotet men på senare tid har forskarna blivit mer och mer överens om att det är mänsklig påverkan bakom, och mer övverens om vilken katastrof vi står inför. De rapporterna har fått politiker som Gore och Blair att väcka frågan.”

Naturvårdsverkets generalsekreterare Lars-Erik Liljelund:

”Al Gore har framförallt väckt frågan i USA och Storbritannien. Även i Sverige men inte i lika hög grad. Sen har Al Gore också gjort helt nya grupper uppmärksamma i klimatfrågan, som kapitalinvesterare och banker. Det har han främst gjort genom sina föredrag. Han höll ett sådant föredrag hos oss på Naturvårdsverket i november 2005, och det var mycket häftigare att se det live än att se det på film. Vi har märkt av ett ökat intresse sedan i höst, genom att betydligt fler besöker vår webbplats där vi skriver om klimathotet. ”

Läs mer

Karin Thurfjell

ANNONS

Följ ämnen i artikeln