Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Så ska landslaget skrapa Joakims lott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-09

Fotbollsplanen blir en gigantisk Trisslott

Lördagen den 11 oktober har det svenska fotbollslandslaget inte bara till uppgift att besegra Portugal i VM-kvalet. De ska även hjälpa Joakim Borgström att skrapa fram miljoner.

– Ju mer spelarna rör sig, desto mer skrapas lotten, berättar Jonas Devallius, projektledare för Triss på Svenska Spel.

Joakim Borgströms Trisslott skrapas av landslagsspelarnas rörelser på fotbollsplan.

I vanliga fall sker Triss Månadsklöver i Nyhetsmorgon på TV4. På lördag den 11 oktober har Svenska Spel tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, Sportbladet Zoom och reklambyrån Dist gjort något alldeles extra för fotbollsfantasten Joakim Borgström.

Den 11 oktober får han nämligen skraphjälp av det svenska och det portugisiska fotbollslandslaget. Klockan 20.00 börjar jakten på miljonerna.

– Vi jobbar hela tiden med olika sätt att skapa plötsligt händer det-händelser, säger Jonas Devallius. Själva skrapet är spännande och underhållande och detta är ett sätt att öka både spänning och underhållning.

Några minuter före avspark skrapar Joakim Borgström den lott som visar i hur många år beloppet kommer att betalas ut. Skrapet sker på plan och åskådarna kan följa det via storbildsskärm. När matchen sedan startar, startar även skrapet av den lott som visar vilken summa Joakim Borgström får varje månad.

– Det finns 16 kameror utsatta runt planen och de följer spelarnas rörelser. Lotten som Joakim har valt är digitalt inlagt som fotbollsplan på Sportbladet Zoom. När spelarna rör sig på planen skrapas lotten. Alla kan följa skrapet live i realtid på svenskaspel.se, säger Kajsa Rosell vd på Dist och projektledare för det digitala skrapet.

Med en internetuppkopplad dator i knät kommer Joakim Borgström att kunna se hur Trisslotten skrapas mer och mer. Med digital teknik omvandlas alltså planen till en gigantisk Trisslott och spelarnas rörelser skrapar indirekt lotten digitalt i realtid. Och när första halvlek är över vet Joakim Borgström hur stor vinstsumman blir.

I pausen visas en sammanfattning av skrapet på storbildsskärmarna.

– Skrapet är nedkortat till 45 sekunder, berättar Kajsa Rosell. Det kommer att se ut som myrornas krig, fortsätter hon och skrattar.

Arbetet med det digitala skrapet började i somras.

– En av Svenska Spels största uppgifter är att stödja idrotten, så det är kul att vi har fått till detta samarbete, säger Jonas Devallius. Och extra roligt att Joakim är riktigt fotbollsintresserad.

Skrap på hötorgsskrapan

Det är inte första gången Svenska Spel anordnar ett jätteskrap. 1996 firade Triss 20-årsjubileum och då hängdes en jättetriss-lott upp på en av hötorgsskraporna. Trisslotten var så stor att det behövdes en snöskovel för att skrapa den.

Den som vill följa skrapet kan göra det via www.zoom.sportbladet.se eller www.svenskaspel.se.