Mördare på fri fot

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-17

Dömda till sluten vård – ändå får de permission

MALMÖ. Fler än var tredje psykiskt sjuk mördare är på fri fot.

Trots att de dömts till sluten rättspsykiatrisk vård får de permissioner.

– Om de tar sina mediciner, går på terapi och avstår från alkohol ska det inte vara några problem, säger läkaren Anders Milton.

Den 6 maj i år gjorde Socialstyrelsen en inventering av alla som tvångsvårdades inom psykiatrin.

Av de 1 825 personer som den dagen tvångsvårdades, antingen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård eller lagen om rättspsykiatrisk vård, var 1 241 på permission.

Värsta brottslingarna

Bland dem finns några av våra värsta brottslingar.

1 124 män och 178 kvinnor var dömda till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att det är länsrätten och inte en läkare som beslutar om de ska få permission.

Den 6 maj i år hade 526 av dem permission.

Kommunernas ansvar

– Det är kommunerna som har ansvaret för dem som har permission. De ska erbjudas boende och möjligheter till den vård de behöver, säger Anders Milton, som var den förra regeringens psykiatrisamordnare.

– Permissioner är ett sätt att slussa ut de här människorna till ett liv utanför institutionerna. Det jag är kritisk mot är om permissionerna varar mer än ett år.

Vårdtiden för en man som dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning är i genomsnitt fem år och nio månader. Den som suttit inlåst längst har vårdats i 59 år.

ANNONS