Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

’Jag jobbar fyra dagar för en timmes surfning’

Publicerad 2016-03-19

Kuba har internet blivit tillgängligt vid hotspots - men det har sitt pris

Ljuset från hundratals mobiltelefoners skärmar lyser upp den annars rätt mörka platsen.

Det är här många kubaner för första gången möter den moderna världen. De kan tacka Obama – men det är inte gratis.

På plats i Havanna.

På Kuba är det förbjudet för privatpersoner att ha en internetuppkoppling. De som inte haft tillgång till internet på jobbet har varit avskurna från möjligheten att googla eller använda sociala medier.

Men sedan USA och Kuba annonserade att de skulle återupprätta normala diplomatiska förbindelser har stora städer utrustats med så kallade hotspots. Det är platser utomhus där staten gjort internet tillgängligt.

Långsamt när flera surfar

Klockan är sju på kvällen när vi kommer till hörnet av 23:e gatan och O-gatan. Det har börjat skymma men är fortfarande skönt ljummet i luften. Människor sitter och står tätt ihop, lutade över sina mobiler eller datorer.

Sheila, 24, kommer hit en gång i veckan för att kolla facebook och prata med vänner.

Hon skulle väldigt gärna vilja ha internet i sitt hem men tror inte det är realistiskt.

– Landet är inte redo för det. Tänk vad dyrt det skulle bli.

En timme för 20 kronor

Just kostnaden är det största hindret för kubanerna att koppla upp sig. För att kunna använda en hotspot måste man köpa ett engångskort med koder.

Korten måste betalas med Kubas hårdvaluta, konvertibla pesos. Två pesos, som korten kostar för en timmes surfning, motsvarar bara cirka 20 kronor. Men för kubanerna, som har låga löner och där de flesta får betalt i vanliga pesos, är det mycket pengar.

– Jag behöver jobba tre-fyra dagar för att få ihop till en timmes surfning, säger Sheila.

Säkerhetspolisen har koll

Precis som många andra diktaturer försöker Kuba begränsa medborgarnas tillgång till internet av rädsla för att det ska leda till politiskt uppror.

Dissidenten Eliecer Avila, som vi träffar i hans hem i utkanten av Havanna, påpekar att regimen Castro håller noggrann koll på surfandet.

– Om du googlar på vissa ord kan du räkna med att få ett besök av säkerhetspolisen. Minst tusen webbsajter som diskuterar kubansk politik är blockerade av regimen.

De flesta kubaner jag pratar med verkar nöjda med att de över huvud taget kan ha tillgång till sociala medier och surfning numera. Få verkar upprörda över att de inte kan ha internet hemma.

Följ ämnen i artikeln