Aktivister stoppade avvisning på Arlanda

Publicerad 2011-08-26

Kaptenen vägrade lyfta.

I dag lyckades 20 aktivister stoppa en avvisning av politiska flyktingen Ali Mansouri, 28, från Arlanda till Iran.

– Det är en stor lättnad, säger en av aktivisterna Mattias Bernhardsson.

Ali Mansouri skulle ha avvisats till Iran, på ett plan via Amsterdam som skulle ha lyft 9.40 i morse.

Men kaptenen på planen vägrade lyfta – förrän Ali Mansouri hade kommit av planet.

Pratade med passagerare

Enligt gruppen som vill stoppa avvisningen riskerar Ali Mansouri fängelse och i värsta fall hängning om han återvänder till Iran, på grund av att han jobbat politiskt mot regimen.

Därför hade ett 20-tal aktivister från flera organisationer, bland andra Iranska flyktingars riksorganisation och Ingen människa är illegal, samlats på Arlanda i morse.

– Vi stod vid gaten och delade ut flygblad till passagerarna. Vi frågade folk om de skulle med Amsterdamflyget 9.40. Vi gav dem våra argument, och bad dem föra dem vidare till kabinpersonalen och kaptenen, säger Mattias Bernhardsson, som sitter i Haninge kommunfullmäktige för Rättvisepartiet socialisterna.

Höll tal vid gaten

För att komma med in till gaten, tog demonstranterna till ännu en åtgärd, som kostade 3 400 kronor.

– Vi var osäkra om det skulle räcka, så jag köpte själv en flygbiljett.

Mattias Bernhardsson höll därefter ett tal inför de cirka hundra resenärerna som väntade på att borda planet

– Jag berättade om att svenska Migrationsverket beslutat avvisa Ali Mansouri som är politisk flykting från Iran.

Ombord på planet kunde Mattias Bernhardsson se bilen, som fört Ali Mansouri från Migrationsverkets förvar i Märsta, parkera bredvid flygplanet.

Riskerar hängning

Han såg Mansouris väskor forslas in i bagageutrymmet.

– Men sedan såg jag väskorna lastas av igen. Då fick jag höra att kaptenen fattat beslutet att han skulle av planet. Och sedan har jag fått bekräftat också, att han skickats tillbaka mot Märsta.

Ali Mansouri uppges ha blivit fängslad och torterad i Iran för sitt oppositionella politiska arbete.

– Han lämnade landet under det att han var fri mot borgen, i väntan på domstolsförhandling. Han hade illegal litteratur i sin dator, och riskerade fängelse. I värsta fall hängning, säger Mattias Bernhardsson.

”En delseger”

Vad som fick kaptenen att skicka av Mansouri, är han inte säker på.

– Kaptenen kan ha tagit till sig av informationen. Men det händer också under utvisningar att den utvisade blir sjuk, eller kräks. Det är också en möjlighet. Oavsett är det en stor lättnad för oss naturligtvis, att det omedelbara hotet är borta.

– Men det är bara en delseger. Nu måste vi se till att han får en prövning till. De svenska myndigheterna har inte förstått de nya iranska riktlinjerna. Irans utrikesminister har anslutit sig till uppfattning om att alla som sökt asyl i andra länder med politiska argument är i princip fällande bevis. I princip samtliga fängslas när de återvänder för att de har sökt asyl i Sverige.