Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Striden kan avgöras i norr

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-07

Socialdemokraterna är splittrade in i det sista

Socialdemokraterna är splittrade.

Nu hårdnar striden mellan huvudkandidaterna.

De mäktiga distrikten i Norrland kan avgöra.

Allt mer pekar på att Mikael Damberg, 39, eller Håkan Juholt, 48, tar över efter Mona Sahlin som S-ledare.

Som Aftonbladet avslöjade i förra veckan har Juholt sitt starkaste stöd i Skåne, Kalmar, Dalarna och Blekinge. Men anhängarna blir fler. De senaste dagarna har stora delar av S-distrikten i västra Sverige sällat sig till Juholtsidan.

Mikael Damberg har sitt starkaste stöd i hemlänet Stockholm och de närliggande partidistrikten. Däremot är det oklart om han har stöd i Stockholms stad, som är vänsterinriktat och in i det sista vill lyfta fram Veronica Palm.

Thomas Östros och Sven-Erik Österberg, som båda tidigare pekats ut som storfavoriter, har stött på hårt motstånd och har i dag framför allt uppbackning i sina hemlän Uppsala och Västmanland.

Utgången inte given

Nu riktas blickarna mot Norrland, Värmland och Småland – där läget ännu är öppet. På kongressen kontrollerar de en tredjedel av rösterna och kan därmed fälla avgörandet.

Traditionellt brukar Norrland rösta som Stockholm. Den här gången är inget givet.

– De som stöttar Juholt jobbar hårt mot skogslänen, säger en S-källa.

Balans mellan falanger

I dag träffas valberedningen för att gå igenom distriktens svar på vilka de vill se i partiets ledning framöver. Partisekreteraren Ibrahim Baylan meddelade i går att han avgår. Det kan underlätta för valberedningens ordförande Berit Andnor, när hon ska hitta en partiledning som alla falanger i partiet kan acceptera.

Blir den högerinriktade Mikael Damberg från Stockholm partiledare måste vänsterfalangen kompenseras, sannolikt med partisekreterarposten. Enligt uppgift till Aftonbladet är det hetaste namnet då ABF:s förbundssekreterare Annika Nilsson, 39, från Skåne.

Kalmarbon Håkan Juholt kan på samma sätt komma att matchas med Helene Hellmark Knutsson, 41, från Stockholm.

– Det är ett sätt att hitta jämvikt mellan höger och vänster, Norrland och Skåne, säger en S-källa.