Extremvädret håller greppet

Publicerad 2014-07-29

Meteorologen: Man får lite allt på en gång just nu

Gassande sol och gräsbränder blandas med hagelskurar och översvämningar.

Det galna kaosvädret är här – och ser ut att fortsätta.

– Man får lite allt på en gång just nu, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

På tisdagen gick SMHI ut med nya klass 1-varningar för kraftig åska.

Vädret har varit minst sagt oberäkneligt de senaste dagarna. I Piteå drog ett kraftigt åskväder in i går och orsakade omfattande översvämningar.

Linda Rönnbäck såg hur Hamngatan i Piteå svämmade över.

– Det var säkert 60 centimeter vatten. Man behöver en båt för att ta sig fram, säger hon.

Therese Bergdahl hamnade mitt i en hagelskur när hon körde bil.

– Det såg ut som isbitar som föll från himlen. Vi fick ställa oss under ett tak på en bensinstation för att vänta ut det värsta.

Även i Stockholm kom larm om översvämningar.

Samtidigt har det varma, torra vädret lett till flera bränder i landet. I går blev ett tåg stillastående i Hässleholm efter att en gräsbrand spridit sig till spåret. SMHI varnar nu för brandrisk i stora delar av landet.

SMHI gick också ut med en klass 1-varning för kraftig åska i Kalmar län (utom Öland) och i Blekinge län. I eftermiddag och i kväll finns även risk för lokala skyfall och hagel, skriver TT.

Extra svårt att beräkna

– Det kan vara snustorrt på ett ställe samtidigt som det regnar och blixtrar en kilometer därifrån. Man får lite allt på en gång just nu, säger Martin Hedberg.

Den varma luften i kombination med kalla fronter gör att det samlas mycket energi i luften. Det gör att vädret blir extra svårt att beräkna.

– Luften är väldigt labil just nu. Då kan vi få de här typerna av lokala väderfenomen. Egentligen är det typiskt sommarväder. Skillnaden nu är att vi haft väldigt varma temperaturer under lång tid, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Kraftiga åskskurar

Och kaosvädret lär fortsätta. Redan i morgon drar nya kraftiga oväder in över landet.

– Då utvecklas ett lågtryck över Jämtland och Ångermanland. Längre söderut passerar en kallfront österut över Götaland, Svealand och södra Norrland. Den kan bli kraftiga åskskurar och mycket nederbörd, säger Marcus Sjöstedt.

I västra Sverige däremot kan man vänta sig uppehåll och en del sol. Temperaturerna i södra Sverige ligger fortfarande på 22-27 grader, medan Norrland kan få betydligt kyligare väder.

Att vädret varierar så kraftig tros bero på den ihållande värmen, säger Martin Hedberg.

– Den labila luften ger kraftiga regnskurar och med det följer blixtnedslag och översvämningar. Man ska definitivt vara vaksam även de kommande dagarna.