Få det fint under fötterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-09-12

Satsa på lamellgolv eller massiv parkett

Parkett, lamellgolv eller trägolv. Massivt eller med fanér. Utbudet på marknaden är stort och det gäller att jämföra noga. Både när det gäller kvalitet och priser.

– Tänk efter vad du har för krav och önskemål, tipsar Jimmy Granqvist på Linoleumkompaniet.

– Vad kommer golvet att utsättas för? Vilken hårdhet behöver jag? Ska det vara ljust, mellanmörkt eller mörkt? Vill jag ha det i stavar eller plankor?

Parkett i massivt trä är en dyrbar lyx som man bör leja bort åt en skicklig hantverkare. Förr i tiden spikade man trästavarna ner i underlaget. I dag är det vanligare att de limmas fast.

Massiv träparkett kan läggas i en mängd olika mönster, som fiskbensmönster och parallellmönster.

Ett mycket billigare trägolv är de så kallade lamellgolven. Där har flera skikt av trä pressats samman och det ädlare ytskiktet finns i många olika tjocklekar. Lamellgolvet har en klick- eller limfog och är perfekt för gör-det-självaren. Det går dock inte att lägga i mönster.

Ta väl hand om dina trätiljor

Mjukt slitna trätiljor under fötterna - finns det något skönare?

ljust och luftigt med massivt trä Här har plankgolvet färgats in med vitbets och lack, som gör det redan ljusa sovrummet ännu lufftigare. Överkast i silke, 2 950 kr, Moko, påslakan, 899 kr, Borås Cotton/Hemtex , matta ”Ringum”, 89 kr, Ikea, blockljus, 50-125 kr, Moko.

Olja för bättre hållbarhet

Lättskött med lackat

Lackat ”Viva” stavparkett i valnöt, cirka 260/kvm, Tarkett.

Slipa golvet själv!

Massivt trägolv i ask från Dalafloda golv. Deras trägolv kostar från 200 kr/kvm upp till cirka 900 kr/kvm beroende på kvalitet och dimension.

Prisvärda alternativ till trä- och klinkergolv

Päronträ som laminatgolv, 220 kr/kvm, Tarkett.

Läs också:

Eva-Lisa Saksi

ANNONS

Följ ämnen i artikeln