”Jag får inte chansen att lägga detta bakom mig”

Publicerad 2013-10-25

Eva Wetterlöv har i över ett år väntat på att möta sin förre sambo i tingsrätten.

Drygt ett år har Eva Wetterlöv, 46, väntat på att möta sin förre sambo i tingsrätten. Han är åtalad för grov kvinnofridskränkning.

Nu är rättegången uppskjuten för tredje gången - till april nästa år.

- Jag får inte chansen att lägga detta bakom mig, säger hon.

Sedan december 2012 har den åtalade mannen tre gånger lämnat in läkarintyg om att han mår psykiskt dåligt och inte orkar med två dagars rättegång. Åtalet har sju punkter om misshandel och dödshot. Fyra vittnen är kallade.

- Jag tycker inte att rättssamhället fungerar för mig som brottsoffer, säger Eva Wetterlöv.

Fotografier och läkarintyg

Snart två år har gått sedan förundersökningen inleddes i november 2011. Ett halvår senare var polisen färdig med sin utredning: nio vittnen är hörda, det finns fotografier, läkarintyg, dagboksanteckningar.

Sedan blev det stopp i rättsmaskineriet.

Under samma period har mannen - som förnekar brotten - drivit en bodelningstvist mot henne, som han förlorade. Den rättegången orkade han med.

Inställda rättegångar är ett växande bekymmer i Sverige. Var fjärde huvudförhandling i brottmål ställdes in förra året. Allt oftare beror det på att vittnen eller den åtalade uteblir.

Domstolen måste rätta sig efter en läkares bedömning. Teoretiskt kan en åtalad med hjälp av läkarintyg undvika rättgång hur länge som helst.

Men rådman Ulf Ahlström vid tingsrätten har skickat det aktuella läkarintyget för en bedömning av Socialstyrelsens Rättsliga rådet.

”Behöver ett avslut”

- Jag blir ju skeptisk när förhandlingen ställs in för tredje gången samtidigt som han drivit en annan process, säger han. Kvinnan har en förfärlig situation, jag förstår det.

Som han ser det finns det stöd i ett beslut i Högsta domstolen för att göra en kritisk bedömning av läkarintyg, då det finns skäl att misstänka att någon försöker förhala en rättegång.

Eva Wetterlöv säger att hon gradvis mår allt bättre, men att hon behöver ett avslut. Anspänningen tär på henne.

Den åtalade mannen hävdar att hans psykiska hälsa går upp och ner.

- Men domstolen borde åtminstone försöka få honom till tingsrätten, säger Eva Wetterlöv. Han kan ha en läkare med sig, och så får vi bryta om det inte fungerar.