Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Har Putin dragit igång andra vågen?

Håller Putin på att utföra nästa etapp i sin plan för Ukraina?

En fråga som måste ställas när man ser utvecklingen i de östra delarna av landet.

Förmodligen vill Putin förhindra ett demokratiskt presidentval i slutet av maj.

Det skulle mycket väl kunna handla om genuina folkliga protester mot regimen i Kiev. I den här delen av Ukraina bor många ryssar och rysktalande. En inte försumbar andel vill hellre närma sig Moskva än Europa. En del är upprörda över att den folkvalde presidenten Viktor Janukovytj störtades av europavänliga krafter.

Ändå finns det ett antal faktorer som ändå får mig att tro att det här åtminstone delvis handlar om protester som är orkestrerade från Moskva.

Protesterna startade samtidigt i flera städer som sammantaget bildar en korridor i östra Ukraina, perfekt om man vill knoppa av den här delen av landet.

Putins taktik

Demonstranternas främsta krav är att det ska hållas folkomröstningar om att östra Ukraina ska utträda och istället bli en del av Ryssland. Vilket är exakt den taktik som Putin tillämpade på Krim för att annektera halvön.

Och fort ska det gå, precis som på Krim.

Ryssland har enligt västmakterna fortfarande stora mängder trupper stationerade längs gränsen mot östra Ukraina. De kan på kort varsel gå in och "skydda" den rysktalande befolkningen.

Demonstrationerna har varit förhållandevis små. Enligt BBC mellan 1000 och 2000 personer. Det tyder inte heller på någon verklig folkresning.

Kanske känner Rysslands president att han har bråttom att ytterligare destabilisera Ukraina. Den 25 maj ska det hållas presidentval. Blir det ett demokratiskt och rättvist val ökar det i omvärldens ögon den ukrainska ledningens legitimitet.

Även för Putin blir det svårare att fortsätta kalla Ukrainas president för olaglig.

Upptrappning

Kanske vill Putin förhindra att invånarna i östra Ukraina röstar i valet. Då kan han hävda att den valde presidenten inte är representativ.

Om Ryssland invaderar östra Ukraina innebär det en mycket allvarlig upptrappning av krisen. EU och USA har hotat att införa kännbara ekonomiska sanktioner ifall Putin går vidare. Redan har en rad samarbeten mellan väst och Ryssland avbrutits och röster har höjts för att förstärka Natos truppnärvaro i de östra delarna.

– Om Ryssland beslutar sig för att utöka sitt territorium i östra Ukraina är det slut på det roliga, förklarar Tjeckiens president Milos Zeman.

Han tycker att Nato i så fall måste överväga att stationera trupper i Ukraina, som inte är medlem av Nato.

Risken för krig på riktigt ökar. Vilket borde ha en återhållande effekt på Putin. Regimen i Kiev kan inte gärna bara sitta still och se på ifall Ryssland invaderar mer än bara Krim.