Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Toppkandidaternas kamp om EU-plats

Uppdaterad 2014-03-25 | Publicerad 2014-02-14

Bättre klimat, rätt att röra sig fritt eller rättvisa villkor på arbetsmarknaden.

I dag är det 100 dagar till EU-valet och Aftonbladet ringer runt till partiernas toppkandidater.

– Jag har fajtats i årtionden för en djurskyddslag och vill inte gå i pension månaderna innan den kommer, säger Folkpartiets Marit Paulsen.

Aftonbladet frågar partiernas toppnamn inför EU-valet den 25 maj:

1. Vad säger du om opinionsläget?

2. Hur kampanjar du, och med vilka frågor?

Ekonomi, fri rörlighet, klimat

MODERATERNA

Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker

1. – Jag tycker det är bra att man kommit i gång med mätningarna, för det sätter fokus på att det är ett val. Jag tror det blir tydlig skillnad när vi sätter i gång med valkampanj.

2. – Jag reser runt. Just nu kampanjar jag i Stockholm, Västerås, Örebro och Karlstad, exempelvis. Jag träffar egna aktiva och talar med dem om hur vi bedriver vår kampanj, träffar folk på skolor, arbetsplatser och media. Det är en viktig sak just nu att komma bort från att EU-valet är något konstigt i sig. En övergripande fråga är vilken ekonomisk politik man ska ha: den utgiftspolitik som lett till stor arbetslöshet i många länder eller reformpolitiken som dämpat krisen i vissa länder.

– Debatten om fria rörligheten är också viktig, inte minst efter folkomröstningen vi såg i Schweiz nu: alldeles för många ser problem utan att i verkligheten ha problem. Det finns även i Sverige: de som varnar för social turism, utan att det stämmer i verkligheten.

Den fria rörligheten är viktig för människor. Har man inte kontroll på den här debatten riskerar man att ge syre åt extremistiska och främlingsfientliga grupper.

Miljö, klimat, livsmedel

CENTERPARTIET

Kent Johansson, EU-parlamentariker

1. – Vi har en ledamot som det ser ut nu. Men jag känner på mig att när vi kopplat ihop de lokala och internationella frågorna, miljö, klimat och livsmedel, är det stor entusiasm. Vi har lokal styrka med lokalt engagemang.

2. – Jag reser mycket i hela landet. Jag har bakgrund i svenskt föreningsliv och folkrörelse. Människor lokalt är min förankring, och jag försöker hålla kontakt med nyhetsbrev, besöker gymnasieklasser och har möten. Miljö och klimat kommer vara en oerhört viktig fråga. Ska vi ha bra miljö i Lindesberg, Skara eller någon annanstans handlar det om att lösa frågan på EU-nivå. Det finns ett starkt stöd för att EU ska vara aktivt på miljö- och klimatområdet. Även livsmedel och mat är viktigt: frågor om ursprungsmärkning, kvalitet på mat som vi handlar och köper men även offentligt serverad mat till barn och äldre.

Jordbrukspolitik, djurskydd och öppenhet

FOLKPARTIET

Marit Paulsen, EU-parlamentariker

1. – Det är i förhållande till valresultatet. Man får utgå från att det här är i början av en valrörelse.

2. – Än så länge, åtminstone till i dag, har jag haft ett ohyggligt tungt ärende i parlamentet, så jag har inte hunnit börja än. Det är en smittskyddslag på 257 paragrafer som ersätter 40 nu befintliga lagar. I dag har vi röstat om 1 200 motförslag. Det har varit svintungt. Men nu kan jag andas ut och börja driva en EU-positiv linje för ett öppet och respektfullt samarbete där vi också kan ta upp en diskussion om hur detaljerat ett EU-beslut ska vara. Jag har ju jobbat med jordbrukspolitiken, och anser att det är oerhört viktigt med gemensamma mål och principer, men hur vi når dit måste beslutas om lokalt.

– Mitt viktigaste slagord kommer att vara: rösta för öppenhet och demokrati, sedan är det inte så viktigt om man är röd eller blå, bara man inte är brun. Personliga orsaken att jag ställer upp igen är att jag fajtats i årtionden för en djurskyddslag och det har kommissionen lovat ska komma förslag om i september 2014. Då är det svårt att gå i pension, månaderna innan.

Mänskliga rättigheter, flyktingpolitik, företagande

KRISTDEMOKRATERNA

Lars Adaktusson, journalist

1. – Det här är en signal om att det gäller att jobba stenhårt. Det är den enda relevanta slutsatsen att dra. Sedan bekräftar det att opinionsläget är bekymmersamt för Kristdemokraterna.

– Vi ska göra en bra valkampanj. Är det något jag känner stor tillförsikt i är att partiet är en folkrörelse med idealitet och entusiasmen. Det kommer handla mycket om att visa att EU inte bara är kronor och ören utan mycket människosyn. Vi har en utveckling med många främlingsfientliga partier och behöver vara tydliga med att vi inte kompromissar med människors lika värden. Kristdemokraterna har haft en stor betydelse för EU:s utveckling och var med att grunda EU. Det finns en stolthet i det och kan smitta av sig i engagemang.

2. – Jag reser väldigt mycket i Sverige, flera dagar i veckan. I dag har jag varit i Helsingborg. Jag har tre huvudfrågor jag pratar om: Mänskliga rättigheter som jag tror EU som institution göra mer för i en mer aktiv utrikespolitik. Asyl- och flyktingpolitik, där vi har en dramatisk situation med Syrienkriget och behöver påverka andra länder att ta sitt ansvar. Företagande och handel, där vi behöver riva de kvarstående handelshinder som finns på inre marknaden.

Miljö, klimat, gifter

MILJÖPARTIET

Isabella Lövin, EU-parlamentariker

1. – Det är otroligt glädjande att svenska folket visar så stort förtroende för Miljöpartiet och det är helt rätt. I väldigt hög grad är det miljö-, klimat-, gift- och havsfrågorna som vi på EU-nivå kan ha inflytande på.

2. – Jag har ingen personkampanj, utan det är partiet som har en kampanj. Jag kommunicerar sedan mina fem år i EU-parlamentet via min Facebook, twitter och hemsida, försöker vara med i alla debatter, bli intervjuad och informera så mycket som möjligt om vad vi gjort och kommer att göra. Om folk insåg att vi faktiskt har inflytande på en lång rad områden som berör oss i vår vardag: allt från fisken på vår tallrik till klimatet, så skulle det nog påverka  valdeltagandet. Mina prioriterade frågor är

– Att fiskeripolitiken vi beslutat om verkligen genomförs. Från nästa år är allt överfiske olagligt, dumpning av fisk olagligt. Jag ser det viktigt att se till att det inte bara är vackra ord på ett papper.

– Sedan vill jag också jobba med andra havsfrågor: utsläpp av plast. Det finns nu lika mycket plastskräp i havet som de årliga fångsterna av fisk i hela världen. Det är något man måste jobba med internationellt men också på EU-nivå: att inte ha öppna soptippar etc. Den kommande djurskyddslagen. Allt som rör hav, mat och miljö är sådant jag brinner för.

Jobb för unga, fackliga rättigheter, solidaritet

SOCIALDEMOKRATERNA

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker

1. – Jag tycker att det känns när jag är ute och träffar folk, att det finns ett högre tryck och större intresse när jag . Jag hoppas verkligen vi håller det resultatet och ska göra. Det känns positivt. Folk känner att det här är ett val mellan höger och vänster vilket motiverar fler att använda

2. – Jag har varit ute sedan ett antal veckor tillbaka och pratat på olika möten. Jag är ute hela tiden och pratar i olika delar av Sverige. Nu har EU-parlamentet styrts av en högermajoritet i 15 år och nu räcker det. Vi är den näst största gruppen och blir vi störst kan vi påverka våra stora frågor: jobb för unga, fackliga rättigheter, rättvisa och solidaritet. Där tror jag öppenhet och insyn är huvudredskapen för att klara samarbetet. Motsättningarna som gjorde att Europa var ett tvåtusenårigt blodbad finns fortfarande. De brunare varianterna av nationalismen som frodas nu skrämmer

Stoppa avregleringar och privatiseringar, arbetsrätt, feminism

VÄNSTERPARTIET

Malin Björk, tjänsteman i EU-parlamentet

1. – Det är fantastiskt. Vi har en stabil uppgång för Vänsterpartiet och det visar att folk tycker att vi är trovärdiga på nationell nivå, och det litar folk på att vi gör även på EU-nivå.

2. – Vi får många inbjudningar och tar så många debatter, diskussioner och intervjuer som vi orkar och mäktar med. Det är roligt att vi äntligen får diskutera EU-politik. Det viktigaste är att försvara välfärden mot avregleringar och privatiseringar som drivs på även här nere. Det finns starka krafter som vill se det rullas ut över Europa. Vi vill också sätta stopp för EU:s åtstramningspolitik, som drabbar Grekland och Spanien. Vi vill också driva frågor om arbetsrätten och lyfta feministiska frågor: kvinnors rätt till sin kropp, prostitutionsfrågor och rätten till abort.

Dataskydd, upphovsrätt, personlig integritet

PIRATPARTIET

Amelia Andersdotter, EU-parlamentariker, partiets andranamn.

1. – Valkampanjen har inte börjat än. Vi har inte fått mycket utrymme att förklara vad vi åstadkommit. Vi är bara två ledamöter och vi slår över vår tyngd i Bryssel. Det tar mycket av vår tid.

2. – Vi ska föra fram att vi trots att vi bara är två ändå fått mycket uppmärksamhet för våra frågor i Bryssel: upphovsrätt och mänskliga rättigheter. Vi jobbar mycket på hur man standardiserar teknologier för internet i samhället. I Sverige har vi FRA, i övrigt är det inte mycket som är relevant för Sverige som nationalstat. Vi hoppas att EU-kampanjen kommer att handla mycket om EU-frågor.

– Vi har försökt lyfta fram Dataskyddsförordningen som svenska regeringen blockerar vidare förhandlingar om i Bryssel sedan december i fjol, på grund av juridiska teknikaliteter. Man vill sköta svenskt dataskydd själva, men de senaste tjugo åren har visat att det inte fungerar. För både privatpersoner och företag behövs en harmonisering.

Minska EU:s makt, banta EU:s budget, kollektivavtal

SVERIGEDEMOKRATERNA

Kristina Winberg, gruppledare för SD i Jönköping

1. – Jag ser väldigt positivt på att vi i princip har fördubblat oss. Men det återstår mycket arbete än och vi hoppas på att få mycket högre siffror än så.

2. – Vi kommer driva en stor valkampanj och jag kommer vara ute i hela landet, på medlemsträffar, årsmöten och annat Jag ska höras och synas så mycket som möjligt och nå ut till de EU-kritiska väljarna. Det viktigaste är att vi inte vill se något Europas förenta stater. Vi ser hur makten förflyttas mer och mer till Bryssel och vi vill att den ska komma tillbaka till Sverige. Jag kan inte åka ned och promota för att vi ska gå ur EU, men vi är ett EU-kritiskt parti och vill försöka få folket att driva den frågan. Inom EU vill vi att budgeten ska bantas och att kollektivavtalsenliga villkor måste gälla på arbetsmarknaden.