Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Katt- och råttalek i Ukraina

Än en gång har våldet blossat upp i Kiev.
Från ett läge när allt verkade lugnt till dödade demonstranter.
Hur länge ska den här katt- och råttaleken mellan president Janukovitj och oppositionen pågå?

Utvecklingen i Ukraina börjar följa ett numera lika välkänt som hemskt mönster.
Fredliga demonstrationer följs av brutalt våld från kravallpolisen under en dag eller två.
Sedan retirerar makten. Ber om ursäkt. Försäkrar att det inte ska hända igen. Börjar samtala med oppositionen för att hitta lösningar.
Tills kravallpolisen slår till nästa gång.

Frågan nu är om det är någon slags slutstrid vi ser eller om det ”bara” är ytterligare en av de kortvariga våldseruptioner som följs av nya förhandlingar om några dagar.
Det senaste våldsutbrottet kommer en aning överraskande. För bara några dagar sedan släppte regimen drygt 200 demonstranter som gripits under de dryga två månader som protesterna pågått. Precis som uppgjort lämnade demonstranterna som motprestation stadshuset i Kiev som de ockuperat sedan protesterna inleddes i november.
Så långt gick allt enligt plan.

Nästa steg var att parlamentet skulle rösta igenom förändringar som skulle minska presidentens makt. Den omröstningen var planerad till tisdagen men sköts upp. Det var efter det beskedet som tusentals demonstranter samlades utanför Janukovitj partihögkvarter och kastade sten. När de försökte fortsätta mot parlamentet stoppades de av kravallutrustad polis.
Demonstranterna ville helt enkelt protestera mot att politikerna inte höll vad de lovat men det hela urartade.
Regimen har hela tiden haft tung bevakning av presidentpalatset och parlamentet medan demonstranterna har fått hållas på Maidan, Självständighetstorget.
Janukovitj taktik verkar vara att hela tiden försöka vinna tid. Ena stunden får polisen order att gå hårt fram mot demonstranterna. I nästa är han mild och medgörlig.
Han har visat sig vara en mästare i det spelet.

Förmodligen hoppas Janukovitj att demonstranterna i ett eller annat läge ska tröttna och lägga ner sin kamp. Där har han hittills felbedömt läget. Oppositionen verkar lika bestämd och uthållig som när demonstrationerna började efter att Janukovitj vägrat att skriva på associationsavtalet med EU. I stället gjorde han en deal med Ryssland president Vladimir Putin om att få subventionerad gas och stora lån.
Och hur han än trixar och fixar är det fortfarande det som är kärnfrågan.
Demonstranterna vill att Ukraina ska bli en del av Europa. De vill inte hamna under Putins tumme.
Ovanpå det kvarstår kravet att Janukovitj ska avgå. Vilket är ett problem eftersom han trots allt är demokratiskt vald och det finns en opinion i östra Ukraina som hellre orienterar sig mot Ryssland än Europa.

Ovanpå det är både Ryssland, EU och USA mycket aktiva i sina påtryckningar på regimen. Ryssarna skyller den infekterade situationen på väst medan väst beskyller Putin för ”brutala fasoner”.
Men någon lösning på konflikten finns inte i sikte.