Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

14-åriga Shafa: Jag begravde min mor

Publicerad 2013-11-02

92 flyktingar hittade döda i öknen – de flesta kvinnor och barn

Flykten från fattigdomen i Niger slutade i tragedi.

Mitt i Saharas stekheta öken hittade hjälparbetarna 92 döda kroppar.

– Ingen av de bilar som passerade ville stanna och plocka upp mig, säger 14-åriga Shafa, en av få som överlevde katastrofen.

De döda kropparna låg utspridda i små grupper. Några låg vid träd, andra mitt i öknen utan något skydd från solen. Kropparna hade legat så länge att de börjat vittra sönder. De flesta var kvinnor och barn.

– Det här är extremt svårt och det hemskaste jag någonsin sett, säger Almoustapha Alhacen, en av hjälparbetarna som hittade de 92 kropparna till The Guardian.

På väg mot Algeriet

Gruppen, som av allt att döma är flyktingar från staden Zinder i Niger, hittades efter att ett 20-tal överlevanden lyckats ta sig till staden Arlit i Niger till fots. 14-åriga Shafa var en av dem som överlevde. Hon berättar att målet för resan var Algeriet.

– Vi var över 100 personer i en konvoj på två bilar. Vår bil gick sönder och det tog en hel dag att laga den. Under den tiden började vattnet ta slut, säger hon till BBC.

På andra dagen utan vatten dog runt 15 personer, berättar Shafa. Gruppen fortsatte mot gränsen till Algeriet med de döda kropparna i bilen. Efter att ha korsat gränsen möttes konvojen av algeriska säkerhetsstyrkor, chaufförerna blev rädda och vände tillbaka mot Niger. Där begravdes de döda kropparna.

– De la ut dem på marken. Mammorna först, sen deras barn ovanpå dem, säger Shafa.

”Jag begravde alla själv”

Färden fortsatte tillbaka mot samhället de kom ifrån, men bensinen tog slut. Chaufförerna lämnade gruppen mitt i öknen och åkte för att köpa mer bränsle. De kom aldrig tillbaka.

– Vi väntade i två dagar i öknen, utan varken mat eller vatten, innan vi bestämde oss för att börja gå.

– När vi blev trötta satte vi oss under ett träd, och det var där min syster dog. Vi begravde henne där. Sedan fortsatte vi gå, och efter en dag dog min andra syster. På tredje dagen dog min mamma. Jag begravde alla själv, berättar Shafa för BBC.

Shafa hade nästan helt tappat hoppet när en man kom körande i bil. Han skjutsade Shafa till Arlit där hon återförenades med sin farfar.

Ett av världens fattigaste länder

Enligt lokala experter ska den fattiga gruppen ha varit offer för människohandel och påbörjade sin resa i slutet på september, skriver The Guardian. Många av dem tros ha dött av törst.

Resan genom Nigers öken mot Nordafrika är en välkänd rutt för människosmugglare. Några av flyktingarna stannar i Algeriet för att söka arbete, medan andra försöker ta sig med båt till Europa. Varje år kommer 10 000-tals västafrikanska flyktingar till Europa med båt, enligt en rapport från FN. Många av dem har betalat minst 3 000 dollar till människohandlare för att genomföra den livsfarliga resan genom Nigers öken.

Niger är ett av världens fattigaste länder. Förra året rankades landet som det värsta att vara mamma i av Rädda Barnen.