Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Diktaturernas representanter bjudna på Nobelfesten

Uppdaterad 2013-12-05 | Publicerad 2013-12-03

På tisdag är det Nobelfest i Blå Hallen i Stockholms stadshus.

Fyra år i rad har SD-ledaren Jimmie Åkesson portats från Nobelfesten.

Ambassadörer från flera diktaturer, bland annat Eritrea och Syrien, är däremot välkomna.

– Vi bjuder in samtliga som finns på UD:s diplomatlista, säger Annika Pontikis, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen.

Nobelstiftelsen står för gästlistan inför den årliga Nobelprisutdelningen och den efterföljande festen i Stockholms stadshus.

Vilka som är bjudna är alltså helt upp till den privata stiftelsen.

Sedan 2010 har stiftelsens styrelse tagit beslutet att alla partiledare i Sveriges riksdagspartier är välkomna – förutom Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Nobelstiftelsen menar att SD:s anda strider mot principen i Alfred Nobels testamente.

Beslutet har uppmärksammats varje år inför Nobelfesten, så även i år.

– Samtidigt säger detta en hel del om Nobelstiftelsen som nog har svårt att sitta på några höga hästar med tanke på att de inbjudit representanter som inte följer mänskliga rättigheter. Det har historiskt sett varit en stor skara skurkar, sa Linus Bylund i mitten av november.

Ambassadörer får komma

Ambassadörer för flera länder som betecknas som diktaturer eller hårt styrda auktoritära stater i bland annat Utrikespolitiska institutets landguider är nämligen välkomna till prisutdelningen.

Det handlar om ambassadörer för bland annat Syrien, Vitryssland, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan och Zimbabwe, som alla är stationerade i Sverige.

– Det är så att man bjuder in samtliga som finns på UD:s diplomatlista, säger Annika Pontikis, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen.

Vilka ambassadörer som faktiskt kommer vill hon däremot inte gå in på.

– Vilka som har tackat ja eller nej brukar vi inte säga i förhand, säger Annika Pontikis.

Olika frågor

Vd:n för Nobelstiftelsen Lars Heikensten har inte gått att nå för en kommentar. När han 2011 kommenterade om det var inkonsekvent att välja bort en partiledare men tillåta diktaturambassadörer svarade han:

– Det kan man möjligen säga. Men å andra sidan är det två helt olika frågeställningar.

Han underströk då att stiftelsen genom flera årtionden följt normen att inte göra skillnad mellan länder, utan i stället bjuda in alla ambassadörer som är varit verksamma i Stockholm.