Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nytt dödligt attentat i Kabul

Publicerad 2014-03-28

Människor i ett lägenhetshotell i den afghanska huvudstaden Kabul attackerades av talibanska upprorsmän på fredagen och minst två personer dog, förutom de fem angriparna.

Ett av offren var en liten flicka.

– En liten afghansk flicka, som råkade gå förbi, har dödats. Vi lyckades evakuera 31 utländska medborgare inifrån byggnaden, säger Kabuls polischef Mohammad Zaher till nyhetsbyrån AFP.

Enligt det afghanska inrikesdepartementet ska en förare också ha dödats under eldstriden – mellan poliser och upprorsmän – som pågick i mer än tre timmar. Attacken började med att en bilbomb exploderade framför hotellbyggnaden.

Vill störa valet

Talibanerna tog snabbt på sig dådet. Afghanistan och huvudstaden Kabul har skakats av våldsamheter den senaste tiden, och grupperingar inom talibanrörelsen har ställt sig bakom en serie attacker som syftar till att störa presidentvalet som hålls den 5 april.

Lägenhetshotellet hyrdes av en amerikansk frivilligorganisation. I samma område ligger många ambassader och inte långtifrån sköts SR-journalisten Nils Horner ihjäl tidigare denna månad.

– Det finns inget som tyder på att några svenskar skulle ha drabbats i dag men svenska ambassaden undersöker händelsen, säger Mats Samuelsson på UD:s pressavdelning till TT på fredagskvällen.