"Det är en rutten gammal tradition"

Publicerad 2013-08-01

Berns hittade ingen svart statist inför 150-årsfirandet.

Då anställde de en vit skådespelare – och målade henne med brunkräm.

– Otroligt tragiskt och historielöst, säger regissören Baker Karim.

I dag fyller Berns salonger 150 år. Nöjesetablissemanget på Norrmalm i Stockholm firade dagen med att bjuda in till öppet hus och levandegöra några av de artister som uppträtt på Berns genom åren. Bland de som gestaltades var den svarta varietéartisten Joséphine Baker.

Letade fyra månader

I fyra månader arbetade man för att färdigställa dagens produktion, men trots det hittade Berns ingen svart statist som kunde förkroppsliga Joséphine Baker, rapporterar SVT:s ABC, som först skrev om händelsen.

– Vi har använt en statistförmedling som hjälpt oss att välja en person som passar bäst för rollen. Om vi frågar hur det kommer sig att de inte hittat någon mörkhyad, och de säger att det inte fått tag på någon, då måste vi förutsätta att det är så, säger Annika Frisch, projektansvarig på Berns till Aftonbladet.

Är det rimligt att tro att det inte gick att hitta en enda svart statist?

– Ja, det tycker jag. Jag har ingen anledning att misstro dem.

I brist på en svart statist som kunde förkroppsliga Baker valde Berns att anställa en vit statist – och sedan måla henne med brunkräm. Ett grepp som får kraftigt mothugg av Tryck, en förening för professionella afrosvenska kulturarbetare.

– Någon gång måste man förstå att det här inte är kul. Det är en rutten gammal tradition som man drar det ifrån. Om man är seriöst intresserad av att hylla en svart artist ska man inte använda ett rasistiskt grepp, säger regissören Baker Karim, engagerad i föreningen.

"Historielöst"

– Blackface handlar om att förlöjliga och håna svarta. Nu försöker man skylla ifrån sig på att man inte hittar någon skådespelare. Det krävs mycket mer jobb att måla en person i blackface än att hitta en svart skådespelare. Det är mer krävande, det är dyrare. Någon måste ha tyckt att det här var jävligt skoj. Det kan inte bero på att man inte hittat någon.

För att synliggöra svarta inom kulturen sammanställde Tryck tidigare i år "The black list", en katalog över svarta kulturarbetare.

– Jag tycker det är otroligt tragiskt och historielöst, okänsligt och förjävligt att det här händer. Jag kan komma på ett gäng skådespelare som skulle passa för den rollen, säger Baker Karim.

Annika Frisch beklagar den uppkomna situationen.

– Det var aldrig vår mening att någon skulle ta illa upp, vi gjorde det här med våra bästa intentioner. Vi är otroligt ledsna om någon tolkar det här som rasistiskt. Vi har uppmuntrat svarta artister att uppträda här i alla år, så det här känns otroligt tråkigt, säger hon.