Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

I brist på bevis spekuleras det i terrordåd

Den senaste tiden har ett antal terrordåd inträffat i Kina där förövarna påstås tillhöra uigurerna, den muslimska befolkningen i provinsen Xinjiang.

Ett flygplan på väg till Peking som försvinner mystiskt på 10 000 meter höjd gör det frestande att göra kopplingar.

Först ska det sägas med en gång att det inte finns några bevis för att flight MH 370 varit utsatt för ett terrordåd. Även om det är extremt ovanligt att ett flygplan försvinner spårlöst från 10 000 meter höjd utan att besättningen hinner skicka ett nödmeddelande så visar händelserna med Air France flight från Brasilien 2009 att sådant kan inträffa.

Det faktum att två iranier ombord färdades på falska pass och ett antal andra omständigheter gör att det ändå spekuleras i att flyget med Malaysian Airlines från Kuala Lumpur till Peking kan ha utsatts för ett terrordåd.

Anonymt samtal

Säkerhetstjänsten på Taiwan fick den 4 mars ett anonymt samtal där avsändaren hävdade att en grupp uigurer planerade att utföra en attack mot Pekings Internationella flygplats. Den som ringde pratade först franska men växlade sedan till kinesiska.

Malaysia skickade nyligen tillbaka sex uiguriska flyktingar som sökt politisk asyl i landet. Detta trots kritik från Human Rights Watch att man därigenom satte flyktingarnas säkerhet på spel.

Det är bara någon vecka sedan som ett antal knivbeväpnade män löpte amok på en järnvägsstation i Kunming i södra Kina. De dödade 29 människor och skadade ett antal andra innan några av dem sköts ihjäl av kinesisk polis. Enligt Kina var förövarna uigurer.

Uigurerna är ursprungsbefolkningen i Xinjiang, en provins i västra Kina som länge har skakats av regelbundna bråk och attacker mellan inflyttade Han-kineser och uigurer. Det finns ett antal grupper som vill ha självständighet eller ökat självstyre. En av de mest kända är East Turkestan Islamic Movement, ETIM som stöds av al-Qaida. De vill förvandla provinsen till en islamistisk stat.

Kapningsförsök

På senare tid verkar självständighetskampen ha flyttat utanför Xinjiang. Förutom knivattacken i Kunming i början av mars skakades Himmelska Fridens torg i Peking av ett delvis misslyckat terrordåd i oktober förra året då fem människor dödades.

En i det här sammanhanget möjligen intressant kapningsförsök inträffade i juni 2012 då sex män försökte kapa ett inrikesplan från Tianjin Airlines tio minuter efter start. De stoppades av besättning och passagerare.

Ett problem i att värdera dessa händelser är att nästan alla information kommer från de kinesiska myndigheterna. Det är svårt att få oberoende bekräftelser på vad som egentligen har hänt.

Steget från att försöka kapa ett inrikesflyg i en kinesisk provins till att slå till mot en internationell flight från Malaysia är stort så det finns skäl att vara skeptisk. Men rent teoretiskt man kan ha fått hjälp av al-Qaida. Organisationen hotade Kina med attacker efter våldsamma bråk som skakade provinshuvudstaden Urumqi 2009 och där minst 200 människor dödades, de flesta uigurer.

Terrordåd

I nuläget finns inga som helst bevis för att ett terrordåd ligger bakom den malaysiska planets försvinnande, ännu mindre att någon uigurisk grupp skulle ligga bakom.

Men skulle det visa sig handla om ett terrordåd är kopplingen till kampen för att förvandla Xinjiang till del av en muslimsk fundamentalistisk stat en möjlig förklaring.